22.7.15

Lihtsad sidruni-tilli lõheliblikad ja kookosriis


Kui liblikaid isegi hetkel kõhus ei ole, siis taldrikule võiksid nad ikka ju jõuda, ei? Suvi ju siiski! Või nii nad vähemalt väidavad. Seal kalendris. Õue vaadates ei teagi, kas peaks selle olluse enda jaoks mõtlema veel kevadeks või juba sügiseks...

Need ilusad tiivulised, mis õues puudu, jõuavad taldrikule aga imelihtsalt! Lõheliblikad on vahvam vorm kuidas tavalist nahaga lõhefileed serveerida. Fileest tuleb ainult parajad piklikud tükid lõigata, keskelt nahani sisselõige teha ning nahaga poolte seljad kokku panna. Külili ahjuplaadile, maitseks siuh-säuh sidrunit, tilli, soola-pipart juurde ning voilà, hõrk kala jõuab pea ise lauale.

Aga et ainult kalast kõhtu täis saa, tegin kõrvale riisi. Mitte aga tavalist keedetud-aurutatud varianti, vaid aasiahõngulist kookosriisi. Konsistentsilt meenutab see oma kreemja tekstuuriga natuke risotot, maitse läheb aga sinna taipäraste karride kanti, kus kookosega on särtsu lisamiseks paari pandud hapukad tsitrulised.


Sidruni-tilli lõheliblikad

neljale

  • 1 suurem nahaga lõhefilee (ehk pool fileeritud kala)
  • kimp värsket tilli
  • 2 sidrunit 
  • meresoola
  • pipart

Kuivata lõhefilee köögipaberiga ning eemalda pinsettide ning püüdlike osavate liigutustega luud. Tõmba noaseljaga lahtised soomused nahalt maha, kuid päris rookima ka ei pea. Lõika filee umbes 3-cm viiludeks. Tee viilude keskele noaga kuni nahani sisselõige ning murra filee keskelt pooleks, nii, et nahapooled jäävad vastamisi. lao liblikad ahjuvormi, maitsesta meresoola ja värskelt purustatud pipraga. Riivi ühe sidruni koor ning pane see kookosriisi jaoks kõrvale. Pressi samast paljast sidrunist välja mahl ning nirista see liblikatele. Teine sidrun lõika viiludeks. Pooled viilud aseta kaladele, pooled jäta serveerimiseks. Aseta fileede vahele ja peale tillioksad.




Küpseta kala 200 kraadi juures umbes 25 minutit. Kuna ahjud küpsetavad erinevalt ning küpsetusaeg sõltub ka kalafilee paksusest, ole pigem varem ahjuukse juures valvel, et kala mitte üle küpsetada. Võta kala ahjust, kui liha on just heleroosaka jume saanud, ning serveeri soojalt kookosriisiga. Ära unusta lauale panna ka ülejäänud poolt sidrunit, et sööjad vastavalt oma maitsele saaksid kalale veel sidrunimahla peale pigistada. 



Kookosriis

neljale
  • 3 dl pikateralist riisi
  • 2 dl vett
  • 2 dl kookospiima
  • soola
  • kala maitsestamisest kõrvale pandud 1 sidruni riivitud koor

Loputa riis korralikult külma veega. Pane vesi ja kookospiim potti ning kuumuta keemiseni. Lisa riis, sidrunikoor ning veidi soola. Keeda madalal tulel aeg-ajalt segades, kuni riis on vedeliku endasse imenud ning valmis. Maitsesta soolaga ning serveeri koos lõheliblikatega. 

Et isu oleks hea! Kõrvale kuula liblikateemal jätkates Somnambuuli Haldjalaulu



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar