9.7.15

Õrnsoolalõhe ja lõhesalat


Suurtes supermarketites tehakse ikka iga natukese aja tagant punasele kalale, kas siis lõhele või forellile, häid soodukaid. Pean tunnistama, et mina olen täpselt see ideaalne kampaaniaohver, kes siis ikka ostab, ja igal tavalisel neljapäeval pigem suured uimelised poodi jätab. :D

Kui müüakse terveid kalu, saab nendest maitsva ahjukala või nüüd, suvel, miks mitte tervelt grillitud kala? Peast selgroost aga saab imehea kalapuljongi keeta. Fileedega on asi aga veel kergem, kala puhastamine on juba ära tehtud ning jääb ainult söömise vaev. Tavaliselt, kui suuremal hulgal kala poest kaasa ujub, läheb osa ikka soolakalaks ka. Nii hea on kas võileivale või salatile enda soolatud punane kalatekk peale tõmmata. Samuti saab nii ise soolakogust kontrollida ning oled kindel, et kalale ei ole mingeid tundmatuid paha-aineid lisatud. (Või, nojah, need uimelised, mis kasvandustest tulevad, on ilmselt kõike uut ja vana sisse söönud...) 




Õrnsoolalõhe
  • 1 nahaga lõhefilee
  • 2 kuhjaga sl meresoola
  • 1 kuhjaga tl valget kristallsuhkrut

Pane kala nahapool all kõrgemate servadega taldrikule või vormi. Raputa ühtlaselt soola ning suhkruga üle ning masseeri maitseaineid õrnalt natuke kalasse. Keera filee kaheks, nii et ka peale jääb nahapool ning soolaga pooled on vastamisi. Kata kilega ning aseta taldrik raskuseks peale. Lase kalal ööpäev külmkapis maitsestuda. Järgmisel päeval vala kaussi tekkinud vedelik ära ning fileeri kala. 

Soolalõhe klassika on seda serveerida röstsaial värske tilli ja sidruniviiluga, pliinide ja hapukoorega või näiteks poolvedela muna ja spargliga. Imehästi sobib kala ka salatisse. 




Lõhesalat

kahele
  • 2-3 peotäit meelepärast salatit, näiteks jääsalatit
  • 2 väikest (eestimaist! :) ) kurki
  • 3 vart sellerit
  • 2 keedumuna
  • 200 g värsket õrnsoolalõhet
  • 2 sl oliivõli
  • 1 sl valget palsamiäädikat
  • soola
  • pipart
  • ohtralt värsket tilli


Keeda munad ja jahuta. Rebi salat kaussi. Viiluta kurk ja seller ning lisa salatile. Sega oliivõlist, äädikast, soolast ja piprast valmis salatikaste ning vala salatile. Sega läbi ning jaga kahele taldrikule. Lõika kala kuubikuteks, munad neljaks ning aseta salatipatjadele. Viimaseks haki peale ohtralt värsket tilli, keeruta lisaks veel musta pipart ning ongi valmis!

Ei jäägi muud üle, kui päikeselaiku end maha istutada, kahvel kätte haarata, kõlarisse mahedat Dustin Trebutti lasta ja nautima hakata! ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar