17.08.15

Kohupiimaga marja-purukook


Oh marjaaeg oh marjaaeg, ära iial mine! Räägitakse küll, et suvel ei taha üldse köögis ja ahju ees olla ja peaks ainult kiiresti-lihtsalt kõik lauale saama. Minu meelest on see aga võimatu, kui nii palju head paremat aias kasvab, mis lausa nõuab vanade klassikute jälle ja jälle tegemist ning uute retseptide proovimist. Loomulikult olen kahe käega kõige värske kraami otse peenralt ilma mingi töötluse-kuumutamiseta tarbimise poolt, aga kui toore marja kõht on täis ja tomateid on õunte pähe otse-varrelt-hambad-sisse juba piisavalt mugitud, viivad jalad nagu iseenesest ahju ette ning käsi haarab kui muuseas kapist taignakausi.


Siin üks lihtne ja hea kohupiima ja hapukate marjadega purukook, mis on kõige parem, kui on saanud rahulikult maha jahtuda. Ideaalis vähemalt paar tundi ka külmkapis. Kook sai keskmisest kõrgem ning sellest jätkub kenasti  kümnepealisele seltskonnale õhtusöögi lõpetuseks.






Kohupiimaga marja-purukook

26-cm vorm
  • 170 g võid
  • 90 g suhkrut
  • 210 g jahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • näpuotsatäis soola
  • 3 suurt muna 
  • 250 g kohupiima
  • 250 g hapukoort või paksu maitsestamata jogurtit
  • 170 g suhkrut
  • 400 g hapukaid marju, näiteks punaseid sõstraid ja tikreid

Näpi suhkur, jahu, või, küpsetuspulber ning sool puruks. Suru 2/3 purust küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ning pane vorm külmkappi. Ülejäänud taignast vormi pall, mässi kilekotti ning pane jääkülma. 




Klopi munad lahti ning lisa kohupiim, hapukoor ja suhkur. Sega täidis ühtlaseks. Puhasta marjad. Võta koogipõhi külmkapist, vala peale täidis ning puista marjadega üle. Võta jääkapist ülejäänud puru ning pudista see ühtlaselt koogile. 

Lõin 3 muna kaussi, koorte seest tuli välja aga natuke rohkem, kui ma ootasin.


Küpseta kooki 200 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni täidis on hüübinud ning puru pealt helekuldne. Lase enne serveerimist jahtuda, soovitatavalt paar tundi ka külmkapis. 




Kas tikker või karusmari? 

EE ütleb, et marja nimi on "karusmari, rahvapäraselt tikker, tikerber, karumari, tahelmari, kikker". Tikerber jääb mulle küll võõraks, aga linnas ringi liikuva väitega, et karusmarju võiks põhjamaade viinamarjadeks kutsuda, olen täiesti nõus. Punased ja rohelised ju. Nagu viinamarjad. Suvekuudel sobivad nad ideaalselt snäkilauale juustude-veinide kõrvale, kuhu tavaliselt võiksid viinamarjad minna. Ka tikrite ladinakeelne nimetus ribes uva-crispa juhatab veinimarja suunda. Uva crispa kui krõmps viinamari? :) Nõus!


Laulusoovituseks kauniskurb Rhodese ja Birdy Let It All Go. Kuigi noored on videoga vaeva näinud ja stuudioversioon on ka ilus, meeldib mulle Mahogany Sessions'i live-versioon rohkem.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar