14.08.15

Marjadega kaerahelbe purukook


Tartus tegin vanaema juures suure marjauputuse leevendamiseks ja õhtuste külaliste rõõmustamiseks kiire ja mõnusa purukoogi. Panen retsepti kirja, et ära ei ununeks, sest kook sai imehea! Ainete mõõtmiseks kasutasin suurt tassi, nii 2,5 dl, aga päris grammi pealt ei oska koguseid öelda. Eks vanaemade retseptidest leiab tihti just kruusi või klaasi mõõtkoguseks. Või veel parem valge kauss või metallkopsik. Ürita siis paarkümmend aastat hiljem aru saada, mitu grammi jahu võiks üks valge kauss või mitu detsiliitrit vett vanaema sel ajal köögis kasutuses olnud metallkopsik mahutada... Minul oli retseptimeistriks igal juhul ilus joonistatud koerapildiga kollane tass.  :)


Marjadeks kasutasin vanaema aia parimaid palasid ehk vaarikaid ja mustsõstraid. Lapsepõlvest mäletan, et parim pudrumoos oligi vist vaarika-mustasõstra oma. Ei ühest ega teisest marjast eraldi moosi nagu eriti ei tulegi ette. Ja küll juba vanaemad teavad, mis hea on. Muidu veidi hapud ja kohati isegi vänged marjad koos lihvivad üksteiselt teravad nurgad maha ning kokku saab mmahe mmagus mmaitsev mmoos. Muide, punaseid sõstraid minu Tartu vanaema aias üldse ei kasvagi, pidavat fuih, liiga hapud olema.  


Pildiga läks aga nihu. :( Nimelt sai kook enne otsa, kui klõps oleks saanud ta jäädvustada. Loodan, et sel korral piisab ainult retseptist ja minu ausõnast, et kook sai ilus ja maitsev. 



Pildil hoopis metsikud metsvaarikad. Otse Laulasmaa metsast. Kust välja sai neid toodud ämbrite kaupa. ;)


Kaerahelbe-purukook marjadega

  • pakk võid
  • 3 suuremat tassi (soovitatavalt kollane ja koerapildiga) kiirkaerahelbeid
  • 1 tass nisujahu 
  • 1 tass + pool tassi suhkrut
  • 1 tl soodat
  • 4 muna
  • pakk hapukoort
  • palju-palju marju, näiteks musti sõstraid ja vaarikaid

Retseptiloetelu näeb palju vahvam välja, kui kogusteks on ainult "pakk" ja "tass", aga täpsustuseks siis, et võipakk oli 200 grammine ja hapukoor 20% ja 500 grammine. Tass, nagu eelmainitud, umbes 2,5 dl. 


Sulata või ja sega kaerahelveste, jahu, sooda ja ühe tassi suhkruga. Näpi segu puruks. Teises kausis löö lahti neli muna ja sega juurde pakk hapukoort ning pool tassi suhkrut. 


Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning laota 2/3 purust koogipõhjaks. Vala ettevaatlikult peale hapukooresegu ning kata ohtralt marjadega. Raputa peale ülejäänud puru ning küpseta kooki ahjus 200 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni pealne kiht on kuldne ning kook läbiküpsenud. Maitsev on ta nii samal päeval soojalt kui ka leigelt kui ka üleöö jahedas seisnult. 


Laulusoovituse asemel vaadake videot, kuidas peaks kiiresti küsimustele vastama ehk "73 Questions with Nicole Kidman". Kui keegi juhuslikult tahaks võrrelda Eesti rip-off'i  Tanel Padari mömisemisega "51 küsimust Tanel Padariga". (Ei tea, miks Padariga, mitte Padarile.)


Muide, nendest Laulasmaa metsvaarikatest veidi veel. Kuna ilmad on viimasel nädalal kuumad olnud ja korilasi need taimed vist ei olnud oma elus veel näinud, olid paljud mammud ka okstel ära kuivanud. Muidu täiesti ilusad ja ussitamata, aga kuivanud. Koledad nägid välja küll ja alguses jätsin ma nad sinnapaika, aga siis mõtlesin, et tegelikult on nad ju kuivatatud vaarikad. Ehk vaarikakrõpsud? Ja maitsesidki täpselt nii, nagu poes müüdavad vaarikakrõpsud! Nii et korjasin neid eraldi karpi, kus lasen neil veel natuke õhu käes kuivada ning siis saab juba neid kas müslidesse või magustoitudesse lisada. 

Äkki saavadki päikesekuivatatud vaarikad uueks hitiks? ...Kuniks seda va kollast kera taevasse jagub...


Päikesekuivatet metsvaarikakrõpsud


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar