13.01.16

Kookospiimaga kanakarri


Kui india karride valmistamine nõuab pigem pikka pajas podisemist ning ka vürtside loetelu on tavaliselt muljetavaldav, siis taipärased karrid on tihti viska-kõik-pannile-ja-kata-juba-laud road. Kiire ja maitsev. Hautamise asemel on rõhutud pigem vokkimisele ning toiduainete värskuse säilitamisele. Kodukokkade elu on kergemaks tehtud ka valmis karripastade näol, mida tuleb lihtsalt pannil veidi praadida, et aroomid välja saada, ning söögi nn põhi ongi valmis! 



Eks eelistuste aastaring kipub ikka kõigil sarnane olema. Inimene, va püsimatu loom. Eestlane veel eriti. Kui oktoobris hakatakse pühadeootuses vürtsmoose keetma ja juba novembri alguses tehakse jõulukeeksid valmis, siis jaanuaris tuleb nagu reegel kõigile kergemate ja vürtsikate roogade isu. Millele juba umbes kuu pärast järgneb roheliseihalus. Vahele väike kukli- ja hernepõige vastlaliu aegu ja juba võib blogijaid hangede vahel esimesi umbrohuliblesid otsimas näha, et need suppi-pirukasse-kooki-jooki sokutada. Seejärel keedumunandus ja kohupiima nõrutamine. Ja siis maasikas+rabarber. Värske kartul ja kukeseenekaste. Siis tomatid. Suvine importluuviljade aeg. Ahjaa, grillimist, meie rahvuslikku sporti, loomulikult unustamata. ;) Ja kui siis jällegi sügisene kahekümnes õunakook ahju visatud, hakatakse hapukapsa ja verivorsti järgi vesistama ning otsitakse alumisest sahtlist piparkoogivormid välja. Normaalne. Vaheldust peab olema ja kõigest maksimumi peab ka võtma! 


Nii ka mina, püsimatu inimene ning aus eestlane, olen jaanuarikuisele õueilmale tasakaaluks köögist tulisust otsimas. Vürtsiriiulilt tolm pühitud, ingver ja laim kapis igapäevases kasutuses ning söögipulgad lusika ja kahvli kõrval jälle näpuosavust testimas. Tähelepanu, valmis olla, läks! Siin üks lihtne ja kiire taipärane karri köögiviljade, kana ja kookospiimaga. 


Kookospiimaga köögivilja-kanakarri

neljale-viiele

  • 400 g kanafileed
  • 150 g porgandit
  • 150 g (külmutatud) türgi ube
  • 200 g šampinjone
  • 400 ml purk täisrasvast kookospiima
  • 2 dl vett
  • 1-2 sl rohelist tai karripastat 
  • 1 sl kalakastet
  • poole laimi mahl
  • kookosrasva praadimiseks
  • serveerimiseks riisi või riisinuudleid, soovi korral laimisektoreid ja värsket koriandrit

Kuna söögi endaga läheb kiiresti, valmista komponendid enne panni tulele panekut ette. Puhasta porgandid ja paprika ning lõika tikkudeks, julienne, kes ilusat välismaist sõna selle kohta tahab. Puhasta seened ja lõika pooleks või neljaks. Mulle meeldib, kui seened toitu päris ära ei kao, nii et jätan tavaliselt nad suuremate tükkidena. Lõika kanafilee kuubikuteks. Võta oad toatemperatuurile sulama. 




Prae karripastat kookosrasvas, kuni vürtsid hakkavad lõhnama, umbes 2 minutit. Mahedamaks maitseks võta ainult 1 sl karripastat, teravama maitse sõbrad võivad julgelt 2 sl lisada. Karripastad on ka erineva tulisusega, nii et uuri igaks juhuks kindlasti enne purgilt silti. Lisa kanakuubikud ning prae kuldseks. Vala pannile kookospiim, vesi ning porgandid-paprikad. Maitsesta kalakastmega ning lase umbes 5 minutit podiseda. Nüüd lisa oad, šampinjonid ning laimimahl. Lase veel umbes 5-7 minutit keskmisel kuumusel podiseda. Maitse ning vajadusel lisa kas soolasuseks kalakastet või hapukuseks laimimahla.



Serveeri meelepärasega, kas riisinuudlite või aurutatud/keedetud riisiga. Minul on pildil karri koos täistera riisinuudlitega. Kõrvale paku soovi korral ka laimisektoreid ja silmailuks-lisamaitseks värsket koriandrit.


Kuna oma lemmiklaulu Bowie'lt olen juba siia kunagi postitanud, siis üks Starmani live hoopis. (Mick Ronsoni juuksed teevad pika puuga kõigile Disney printsessikiharatele ära!)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar