16.02.16

Paksoi vokk aprikoosidega


Juhhei! Lõpuks ometi üks päev, kui päike on väljas. Isegi niisama tänaval kõndides on energiat hoopis rohkem ja lausa vägisi kisuvad suunurgad üles. Vastutulevad inimesed on veidi kahtleva näoga mind vaadanud ka. Ju ei sobi naeratades avalikus kohas üksi ringi käia. Ei lähe ikka eestlase kinnise stereotüübiga kokku... Aga ei hooli ma neist, kui silmad on päikesest kissis ja taevas on sinine. Päikesekortsud võtan iga kell hea meelega vastu. 


Rõõmus kuldkollane jõudis ka taldrikule. Talvele omaselt tšilliselt-küüslauguselt-ingveriselt ning võõramaa radadel jätkates ka hoopis kaugetest viljadest. Aprikoosidest mahe ja tänu paksoile värskust täis. Paksoi ehk pak choi või bok choy ehk hiina lehtnaeris on mõnus krõmps köögivili, mida võiks maitselt olekult iseloomustada kui salati ja kapsa vahepealset. Tema juurepoolne osa on paksem ning vajab veidi pikemat kuumutamist, kuid lehed tuleks pannile lisada täiesti lõpus, et nad ainult veidi kuuma saaksid ning oma rohelise ilu alles jätaksid. Paksoid olen mina ostnud näiteks Rimist (kilesse pakitult kahekaupa). Paksoid on olemas ka väikest varianti. Kui baby spinach on beebispnat, siis baby pak choi võiks olla beebipaksoi? Väikeste isendite juureosa on nii kahe sõrme laiune ning neid saab edukalt ka tervelt serveerida-süüa. Kahjuks beebisuuruses hiina lehtnaerist meie lettidel ma veel kohanud ei ole.





Nami-namis on pikk ja huvitav lugu tšillidest, mida soovitan lugeda! Kui juba miskit oma köögis kasutan, võiks ikka ju teada, millega tegu on. Sain kõvasti targemaks ka. Kui ma olen varem arvanud, et tšillikaunas on just seemned need eriti tulised osad, mis eemaldada tuleks, siis tuleb välja, et tutkit. Hoopis seemnekojad, ehk need valged osad, kuhu seeme kinnitub, on kõige "kurja juur". 





Vokitud paksoi aprikoosidega

kahele
  • 250 g paksoid 
  • poole pöidla suurune jupp ingverit
  • 1 väiksem punane tšillikaun
  • 1-2 küünt küüslauku  
  • 100 g šampinjone
  • 50 g kuivatatud aprikoose
  • 2 sl heledat sojakastet
  • 2 sl teriyaki kastet
  • veerandi sidruni mahl
  • vokkimiseks õli
  • serveerimiseks pruuni riisi või riisinuudleid

Kuna vokkimine läheb kiirelt, valmista kõik ained ette. Pese paksoi ning lõika leheosa ning tugevam rootsuosa eraldi laiadeks ribadeks. Koori ja lõika ingver õhukesteks seibideks. Koori ka küüslauk ning haki peenelt. Tšilli puhasta soovi korral seemnetest-seemnekodadest ning haki samuti. Puhasta šampinjonid ning lõika neljaks. Lõika aprikoosid pooleks ning pane väikesesse kaussi kuuma veega seisma. 





Aja pannil õli kuumaks ning voki paksoi juurepoolset osa 4-5 minutit, kuni viilud pehmenevad. Lisa sidrunimahl, soja, ingver ning tšilli. Minuti pärast lisa ka šampinjonid ja aprikoosid, küüslauk ning teriyaki kaste. Kuumuta minuti jagu ning maitse, vajadusel lisa kas soja, teriyaki kastet või sidrunimahla. Viimasena sega sisse paksoi leheosa, sega läbi ning keera kuumus maha. Pannil olev temperatuur on piisav, et õrnad lehed täpselt parajalt kuuma saaksid ja üle ei küpseks. Serveeri keedetud või aurutatud täistera riisi või riisinuudlitega.


Kaunist Päikeselist Tänast! Kings of Convenience & Royksoppi "I Don't Know What I Can Save You From"





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar