14.05.16

Kookose-riisipuding kirsikastmega


Riisipuding kirsikastmega ehk eestikeeli puder moosiga.


Kindlasti on riisipuder kisselliga paljudel koos mannavahtude, leivasuppide, saiavormide ja kaamelitatiga karamellkisselliga nostalgiamagustoitude nimekirjas. Kui puder on õigesti tehtud ja piisavalt haudunud, on lausa ime, mis headuse tavalistest riisiteradest võib välja võluda! Kuna riisipuder tahab tõesti pikalt haududa, siis hommikupudrude kategoorias ta ei skoori. Küll on aga magus ja kreemjas puder au sees magustoitude seas. 


Nii meie naabrite juures Soomes kui ka teistes Skandinaaviamaades vist ei kujutata jõulusöömat ilma peidetud õnnemandliga pudruta ette. Põhjamaades on ka uusaastaõhtu traditsiooniline magustoit riisipuder, vahukoorekreemjas ja rammus. Nii ühe kui ka teise retseptid on kenasti Nami-namis üleval ning Pille on siin riisipudrustest jõuludest pikemalt kirjutanud. Kuigi naabermaades on riisipuder eelkõige just talvetoit, sobib minu meelest riisiga suurepäraselt maiustada ka kevad-suvisel ajal.


Lehmapiima asemel teeb minu retseptis riisi kreemjaks kookospiim ning mõnusa krõmpsu nüansi lisavad pudingule kookoshelbed. Kastme võid teha kas külmutatud või värsketest kirssidest.



Kookose-riisipuding kirsikastmega

neljale

Riisipuding:

  • 1,5 dl ümarateralist ehk pudruriisi
  • 0,5 dl kookoshelbeid
  • 3 dl vett
  • 400 g kookospiima
  • 3-4 sl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl vaniljesuhkrut või 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • kaunistuseks kookoshelbeid

Kirsikaste:

  • 300 g kirsse
  • 2 dl vett või kirsimahla
  • 3-4 sl suhkrut
  • soovi korral 2-3 kupart uhmerdatud kardemoni
  • 1,5 sl maisitärklist


Loputa riis külma veega, nõruta ning keeda madalal tulel koos 3 dl veega umbes 10 minutit. Lisa kookoshelbed, suhkur, sool, vanilje ja kookospiim ning hauta aeg-ajalt 30-40 minutit, kuni vedelik on otsas ning puding on paksenenud. 


Kastmeks pane kirsid, suhkur ja vesi potti ning kuumuta keemiseni. Lisa suhkrut maitse järgi, olenevalt kui magusad marjad on ja kas kasutad vett või mahla. Lisa soovi korral ka peenelt uhmerdatud kardemon. Sega maisitärklis vähese külma veega ja nirista pidevalt segades kastmesse. Kuumuta mõni minut, kuni vedelik on paksenenud. Võta tulelt ja lase veidi jahtuda. 


Serveeri putru kas leigelt või külmalt koos kastmega. Puista peale ka veidi kookoshelbeid - vana hea "näitame garneeringus, mis roas sees on" kombe järgi. Ja ilusaks teeb ka, oleme ausad. ;)


Laupäeva pärastlõunaks Paolo Nutini "Scream". Ja minge täna muuseumiööle!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar