07.05.16

Sibula-seenequiche


Elagu kevad! 


Eile käisin Keilas discgolfi mängmas. Kes teab, siis tegu on naljaka spordiga, mis viimasel ajal on päris popiks Eestis saanud. Igal mängijal on spetsiaalsed frisbee'd, mida nad mööda loodusesse üles pandud radu mettallist umbes meetri kõrgusel maapinnast asuvatesse korvidesse loobivad. Oskajad saavad ühe rajavahemiku läbitud 2-3 heitega, minusugustel läheb ikka kõvasti rohkem viskeid aega. Ehk siis jah, käisime metsas lendavat taldrikut loopimas. Aga jube lõbus oli! Ligi kolm tundi metsas ja võsas müttamist ning kettaheitu. Ei lendanud see taldrekuke üldse sinna, kuhu ma ta enda meelest viskasin! Aga õnneks on enamik neist neoontoonides, et võsast ei ole neid väga hull üles leida. Khmm, Keila terviseradade metsaalune on mul igal juhul üksipulgi läbi kammitud... 


Rumala linnalapse blond hetk tuli ka ikka ära. "Oi, kas need on sinililled! Ja nurmenukud ka!" Kuigi kevadlillede hooaeg on juba pea möödas, nägin ma alles eile oma selle aasta esimesi sinililli. Veidi hakkas piinlik ka. Ei ole ju tegelikult üldse raske vahel metsa jalutama minna. Rongiga väike linnast väljas matkatiir peaks ju kuidagi ikka kalendrisse mahtuma!? Eriti nüüd, kui väljas päikese särab ja õhk on juba kevad(-suv)iste kraadidega. 





Riisikahooaeg on küll sügisel, aga kel tublil korilasel sügavkülmas karbike seentega ootamas on, saab ka kevadel nende ühtede parimate seentega mõnusa piruka küpsetada. Laisk nagu ma olen, on minu lemmikseente seas millegi pärast just kõik liigset töötlust mitte vajavad seened nagu kuuseriisikad, kukeseened ja šampinjonid. Riisikatest pirukat, kukeseentest kastet esimeste värskete kartulite juurde ja šampinjonid aastaringselt aasiapäraste toitude sisse või sinihallitusjuustuga ahjust läbi käinuna ideaalseks snäkiks. Ja kui näpud suvel suurte portobellode ligi satuvad, on jumalik grill soolas. 



Rohelised murravad läbi!


Gluteenivaba pirukapõhi on jällegi tehtud riisijahust, nagu ka siin spargli-feta quiche'is. Riisijahu asendab nii soolases kui ka magusas muretaignas suurepäraselt nisujahu, kui on soov tsöliaakiaga kimpus inimestele ka küpsetist pakkuda. 



Sibula-seenequiche

28-cm pirukavorm

Põhi:
  • 160 g riisijahu
  • 70 g võid
  • 1 muna
  • 2-3 sl jääkülma vett
  • 1 tl soola
Täidis:
  • 400 g kuuseriisikaid
  • 300 g sibulat
  • 2-3 küünt küüslauku
  • törts konjakit või valget veini
  • 3 muna
  • 3 dl keefirit või maitsestamata jogurtit
  • 100 g juustu
  • soola
  • pipart
  • punet
  • praadimiseks või ja õli segu

Põhja jaoks mõõda jahu ja külmad võitükid kokku ja blenderda ühtlaseks. Lisa muna, sool ja väheke vett. Blenderda uuesti, kuniks segu on ühtlane. Lisa vajadusel veel vett, et segu kokku hakkaks. Mätsi tainas palliks ja pane külmkappi pooleks tunniks puhkama. Suru muretainas võitatud pirukavormi põhja ja äärtele, torgi kahvliga auguliseks ja eelküpseta 180 kraadi juures 12-15 minutit, kuni põhi on helekuldne ja pealt kuiv. 


Täidiseks koori ja viiluta peenelt sibul, tee sama ka küüslauguga. Puhasta ja tükelda seened. Prae sibulat või-õli segus mõned minutid, siis lisa alkohol ning lase aurustuda. Lisa ka küüslauk ning maitsesta soola, pipra ja punega. Kui sibul on juba peaaegu pehme, lisa ka riisikad ning prae segu korralikult läbi. 


Löö munad kaussi ning sega keefiri või jogurtiga. Maitsesta soola ja pipraga. Riivi ka juust. Jaota sibulad-seened eelküpsetatud põhjale, raputa peale riivjuust ning vala üle muna-keefiriseguga. Puista peale veidi punet ning küpseta quiche'i 180 kraadi juures 35-40 minutit, kuni pirukas on pealt kena kuldne. 


Kuigi juba oma hitilennu teinud ja veidi raadiopopp, siis ikka veel mõnus laupäevalaul. Lumineers ja "Stubborn Love".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar