See sai vist selle suve värskest rabarberist viimane kook (eks näis, kuidas kiusatus lubab või kui kiiresti muu värske peale tuleb, et rabarberi ära unustan). Öeldakse ju, et jaanipäev on piiriks rabarberi kasutamisel - pärast seda sisaldavat rabarber liialt oblikhapet ning enam ei ole kasulik seda toiduks tarvitada. Jaanipäev märgib eesti rahvakalendris ka teist piirjoont - vanarahva sõnul tuleb kasevihad tuleb enne jaani ära teha, muidu saavat nad nii nõrgad, et lehed kukuvad juba esimeste hoopidega ära.
Meil oli see kook laual just jaanilaupäeval, nii et jäime veel napilt rahvakalendri järgi heasse kirja.
Kui kasutad gluteenivaba kaerajahu, võid kooki ka gluteeni vältivatele serveerida. Kui poes kõrge mandlisisaldusega martsipani ei ole ja kasutad Kalevi martsipanimassi, siis tuleb kook kõvasti magusam, nii et võid taigna suhkrukogust veidi vähendada ning kattesse veidi rohkem kaerajahu lisada. Suured maiasmokad aga ilmselt ei kurda. ;)
Kaerapõhjal rabarberi-martsipanikook
26-cm vorm
- 150 g võid
- 120 g suhkrut
- 110 g täistera kaerajahu
- 40 g tärklist
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 muna
- 4-6 noort vart rabarberit
- 1 tl jahvatatud kaneeli
- 150 g mandlimartsipani (vähemalt 60% mandlisisaldusega) + 3 sl kaerajahu
Vahusta või suhkruga heledaks. Sega jahu, tärklis ning küpsetuspulber omavahel. Lisa võivahule muna ja kuivained ning sega taignaks. Vala küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Koori ja tükelda rabarber ning sega kaneeliga. Haki martsipan peeneks (võid seda enne sügavkülmas hoida, et martsipan vähem kleepuks) ning sega jahuga peeneks pudiks, sekka ka suuremaid tükke. Vala rabarberitükid taignale ning pudista peale martsipan. Küpseta 175 kraadi juures kooki umbes 45 minutit, kuni tainas on läbi küpsenud. Kui martsipan hakkab pealt liialt pruunistuma, kata vorm fooliumiga. Lase jahtuda ning serveeri, kellele klaasi piimaga, kellele tassi kohviga, kellele miks mitte näiteks vaniljejäätisega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar