7.7.16

Vürtsikas porgandi-kookosesupp


Eile tegid kaks mu Tallinnast ära kolivat töökaaslast oma äramineku puhul karriõhtu ja oeh - nii head karrit ma pole tõesti kunagi saanud. Ei Indias, ei Inglismaal, ei Eestis. Armastusega ja oskuslikult tehtud. Igast suutäiest tunda. Ja parajalt vürtsi oli seal ka, hakkasin isegi mõtlema, et peaksin postituse pealkirjast selle "vürtsika" küll ära võtma. 

Karrikooli on nad Inglismaalt saanud ning ka paljud vürtsid olid nad just sealt kaugelt väljamaalt kaasa toodud. Üks iiri, teine inglise juurtega, on nad ju karrit kui Inglismaa rahvustoitu terve elu teadnud-tundnud. ;) Esmapilgul tundus, et ei ole see korraliku karri tegemine midagi nii raske. Aga jah, ühe õhtuga seda "õiget" rooga nende sõnul ei valmista. Kui siis ühe päevaga, aga ainult siis, kui lõunast köögis sitsid. Lihtsam ja stressivabam on aga kastmepõhjad eelmisel õhtul valmis teha, ning õigel õhtul on üle poole tööst juba tehtud! Paljud karrid vajavadki sarnast baaskastet, mida siis vastavalt retseptile edasi arendatakse. 


Üks porgandisupi pilt ka vahele.






Et endal ka meeles oleks, panen kirja, mis meil laual oli: kana madras, paneer (loomulikult ise tehtud) spinatikastmes ehk saag paneer, läätsehautis ehk dahl, seekh kebab veisest, sinna kõrvale veel värsked ise tehtud küüslauguga lameleivad, basmati riis, ise hoidistatud laimi pickle' (sain retsepti, küll teen varsti ise ka!), tšillikaste, mis pani ka karmid mehed nutma, teine pisaravabam, aga siiski korralik tsillikaste, eestlastele karridega mitte harjunud inimestele mõeldes ka maitsestamata jogurt ja veel nipet-näpet. 


Kõik oli i-me-li-ne. Oeh. Minu poenimekirja tulid kõiksugu maitseained-vürtsid lisaks, mõtted peas liiguvad ainult jalfrezi, tikka ja vindaloo radadel ning luban endale pühalikult, et küll harjutan endale ka mõned karrinõksud kätte. Lähiajal. Või noh, enne aasta lõppu ikka.

Seniks aga üks tegelikult-mitte-üldse vürtsikas supike.





Porgandi-kookosesupp

kolmele
  • 500 g porgandit
  • 1 suur sibul
  • 2-3 küünt küüslauku
  • 1 mahe köögiviljapuljongikuubik
  • 4 dl vett
  • 400 g kreemjat kookospiima
  • soola
  • 0,5 tl jahvatatud koriandrit
  • poole pöidla suurune jupp ingverit
  • 1 tl (või oma vürtsimaitse järgi) tšillihelbeid
  • veidi õli praadimiseks

Koori ja riivi jämedalt porgandid. Koori ja viiluta sibul ning purusta küüslauk, kaabi lusikaga ingverijuurelt koor. Prae sibul ja küüslauk poti põhjas õlis kuldseks, lisa kindlasti ka veidi soola, et sibul põhja ei kõrbeks. Lisa riivitud porgand ja riivitud ingver ning kuumuta läbi. Lahusta puljongikuubik vees ning vala potti. Keeda madalal kuumusel kuni porgand on pehme. Võta pott tulelt ning püreesta ühtlaseks. Pane pott tagasi pliidile ning lisa kookospiim ning maitsesta koriandri ja tšilliga. Pane üks kuhjaga supilusikatäis kookospiima kreemjat osa kõrvale, et sellega pärast supp kaunistada. Kuumuta supp keemiseni ning maitsesta vajadusel soolaga. Timmi ka tšilli särts oma maitse järgi paika. Serveerimisel pane kõrvalepandud kookospiim väikesesse kilekotti, lõika nurka auk ning kaunista supikauss kookostriibuga. 


Leonard Cohen - "My Oh My".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar