11.7.16

Mango-kookosekook


Suvelaiskus jõudis lõpuks ka minuni. Köögist vaatab vastu ainult poolik leib ja pakk keefirit, puuviljad on kolinud külmkappi, et nad liiga kiiresti halvaks ei läheks, mikser-kulp-taignakauss on kattumas tolmukihiga. Sest koju liiga tihti ei satu. Kui siis ainult kiirelt riideid vahetama, ja ainult selleks, et jälle jooksu panna. Kõlab nagu tavaline suvi maakodude vahel sõites? Jah, ainult selle vahega, et mul ei ole puhkus. Lihtsalt õu ja elu on plaanid minu eest paika pannud. :) 


Tore ja vahva on küll, aga blogi jääb ju nii unarusse! Nii et kui vähegi võimalust antaks, lükkan ahjule hääled sisse! Kook sai küpsetet võõras köögis, ja (küll mitte minu) puhkuse alguse tähistamiseks. 


Sel korral siis suvine ja päikesekuldne, võõramaa maitsetega. Tundub täpselt vale aeg mangost ja kookosest kooki teha, kui kodumaised marjad ja (lõviosas võõramaised) luuviljad just valmimas on? Ei ole hullu, tasakaal on paigas - nii koogi peale kui ka alla on kilode viisi maasikaid endale sisse aetud, kauem kui Prisma järjekorras vaarikapõõsaste vahel seistud ja kahe suupoolega marju söödud, kirsi-murelikividega nii enda kui ka kõigi sõprade aedade muruplatsid üle külvatud, kohustuslikke arbuusipoolikud ja veel enamuses küll kõhuvalutooreid, aga juba õiget värvi aprikoose unustamata.


Nii et kõik on korras, võib küll ühe koogi teha, kus tooraine tuleb kauge maa konservpurgist. Lisaks on kook veel gluteenivaba ka, kui keski seda taga ajab. Maitseb värskelt, mahlaselt, kergelt, magusalt ja suviselt - täpselt nii nagu ühte vihmasesse +12 kraadisesse Eestimaa suvepäeva sobib. Mango ja kookos - mätš meid in heven, ütlevad nii mõnedki. Nõustun. 



Mango-kookosekook

26-cm vorm

Kaerapõhi:
  • 120 g täistera kaerahelbeid
  • 50 g võid
  • 2 sl suhkrut
  • 2-3 sl külma vett
Täidis:
  • 450 g mangopüreed (näiteks 1 suur East Endi mangokonserv)
  • 400 g kookospiima (mitte light)
  • poole sidruni mahl
  • 4 suurt muna
  • kaunistuseks mangoviile, mustikaid, pohli, šokolaadi

Purusta kaerahelbed blenderis peeneks jahuks, lisa võitükid ja suhkur ning blenderda uuesti läbi. Lisa ka paar supilusikatäit külma vett ning sega kokku taignaks. Suru puru palliks, mässi kilesse ning pane veidikeseks sügavkülma, et tainas taheneks. Suru jahtunud kaerasegu 26-cm küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja, torgi kahvliga auguliseks ning küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit, kuni põhi on helekuldne ning läbi küpsenud. 


Kui kasutad värsket mangot, siis puhasta ja püreesta see ning aja läbi sõela, et kiud välja saada - muidu jääb kook kiududest "karvane". Sega mangopüreele juurde kookospiim, sidrunimahl ning munad ja blenderda segu ühtlaseks. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning lase korra koos vormiga umbes 10 cm kõrguselt tagasi lauale kukkuda, et õhumullid täidisest välja saada. (Kui seda mitte teha, tuleb kook õhumullitäpiline, nagu minul.) Küpseta kooki 160 kraadi juures 50 minutit, kuni kook keskelt veel veidi võdiseb, aga on pealt tahenenud. Aseta ahju põhja ka veega täidetud kuumakindel ahjuvorm, et kook saaks niiskemas õhus küpseda. Lase lahtise ahjuuksega jahtuda ning hoia enne serveerimist üleöö külmkapis. Kaunista meelepäraselt, näiteks mango, marjade ning tumeda šokolaadiga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar