12.08.16

Gluteenivaba suvine kukeseene-tomatiquiche




Hetkel on vist täpselt see suurepärane nädal, kui eestimaised kukeseened ja tomatid koos oma tippvormis on. Hei hoo, 4 eurot kilo kukekad Balti jaama turul, parim plaan ju! Ja see hullutav lõhn. Sügisesed lõhnad turul on lihtsalt imelised! Vist isegi paremad, kui varasuvised esimeste maasikate aegu. Sügisesed küpsed viljad on palju raskem ning sügavama aroomiga, eriti kui õhus on juba veidi septembrijahedust tunda (kas ristime ümber augustijaheduseks? Vananaistesuve asemel...)

Päikeseline laisk pärastlõuna, lettide esised on tühjad - tööinimesed veel tööl, tädid juba oma hommikutiirudel käinud, lastel siia mahti pole tulla. Ploomid, õunad, suvikõrvitsad-kabatšokid, kukeseened, marjad-marjad-marjad, till, kurgid-tomatid, sekka mõni ülevalminud mesimelon ja arbuus... Väike kriimu näoga poiss taob lössis palli, mil Ämblikmees veel ühe külje peal vaevu näha, kaks müüjat räägivad omavahel vene keeles - nii võõras ja ometigi nii oma. Astun türgi ubade hinda uurides täpselt lompi - hommikune sadu on turu puhtaks pesnud. Kas selle pärast tundubki kõik veel eriti värske? Seened, tomatid, oad kotis, päikesest parkunud kelmika naeratusega müüjalt pealekauba saadud punapõskne õun pihku pistetud, astun rahulolevalt kodu poole. Balta on ikka lemmik!





Kukeseene-tomatiquiche

28-cm pirukavorm

Gluteenivaba muretainas:
  • 160 g riisijahu
  • 75 g taluvõid
  • 1 muna
  • 1 tl soola
  • 2-3 sl külma vett
Täidis:
  • 300 g kukeseeni
  • 2 väikest või 1 suurem lihatomatit
  • 1 rammus küüs küüslauku
  • kimbuke tilli
  • 100 g suitsujuustu
  • 2 muna
  • 2 dl piima või 10% koort
  • soola
  • musta pipart

Taigna jaoks kasutan oma tavalist riisitaigna retsepti, töötab kenasti ja on väga lihtne kokku suristada. Jahu ja külmad võitükid blenderisse, siis soola ja muna, ning kui kõik on ühtlaseks puruks blenderdatud, lisa veidi vett ja suru tainast üle töötlemata lapikuks kettaks. Lase kas pool tundi kuni üleöö külmkapis seista, suru võitatud pirukavormi põhja ja äärtele, torgi kahvliga auguliseks ja eelküpseta 200 kraadi juures veerand tundi. 




Täidiseks puhasta kukeseened ja prae kuival pannil soolaga vesi välja. keera pliit kinni, lisa pannile purustatud küüslauk ja hakitud till ning jäta segu jahtuma. Klopi munad piima ja soolaga lahti, riivi juust ning viiluta tomat. Vala eelküpsetatud põhjale kukeseened, seentele munapiim, siis jaga ühtlaselt pirukale juust ning viimasena lao peale tomativiilud. Veidi musta pipart kõige selle ilu peale ning pirukas u 30 minutiks ahju, kuni taignaservad on krõbedad ning täidis hüübinud. Serveeri leigelt või külmalt - igati on hea!


Devo & nende "Gut Feeling". Ilusa nädalavahetuse ilusaks alguseks.  




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar