27.12.16

Jõulukohukesed


Kohukesi ma igapäevaselt ei söö, aga kohupiima ennast armastan ma väga. Kui jõulude eel jõudsid poodidesse erinevad jõulukohukesed, siis proovisin need puhtast uudishimust ka ära - ning pettusin. Ei ühelgi olnud piisavalt erilist maitset, et "jõulukohukese" nime auga ära teenida. Nii et kellele kohuke on hommiku alustamiseks nui neljaks vajalik, neil soovitan kindlasti nüüd talvisel ajal ise kohukesetegu ette võtta ning jõulumaitse neile sisse panna. Lisaks, kui vaadata poekohukeste koostisosade pikka ja keerulist nimekirja, siis kodukohukeste lühike ja aus retsept peaks kõigi kohukesefännide kahtlused hajutama, kas jätkata poekohukestega või mitte.






Naljakas lugu on nende kohukeste ja turistidega. Eks välismaalastele pakutakse tihti eesti toite tutvustades ka kohukesi maitsta, ning päris hästi on näha, mis maade inimestele nad maitsevad ja kust pärit inimestele mitte. Minu kogemuse järgi kohukesed prantslastele absoluutselt ei maitse, inglastel ei saaks neist rohkem ükskõik olla, aga hispaanlastele ja hispanofoonidele tunduvad nad ühed parimad asjad üldse! Küll tellivad nad kohukesi Eestist külakostiks kaasa, küll peavad plaane, kuidas neid tagasi kodumaal turundama hakata. (Tõsijutt!) Minu ühe tuttava Eestis elava Ladina-Ameerikast pärit elukaaslasega läks lausa nii, et nad pidid kodus vaese mehe rangele 1-kohuke-päevas dieedile panema, sest muidu võis neid külmkapist nii üks kümmekond päevas kaduda. 


Oh neid turiste. Samas, mõtleme nüüd loogiliselt. Sulle pakutakse kas šokolaadiga kaetud hõrku külma maiust, kus heal juhul ka veel hapukat moosi seest leiab, või imelikku soolast tarretist, kus lihatükid sees ning mõni porgand-hernes ka sisse eksinud on, või hoopis naljakat soolast ja rasvast kala kuhja hapukoore ja tilliga, ja seda kõike veel mustal hapuleival. Tulles banaanide, apelsinide ja valge saia maalt, millise pakkumise sina vastu võtaks? :D


Jõulukohukeste tegu on aga lihtsamast lihtsam. Piparkoogipuru jaoks võid blenderdada vaagnale seisma jäänud piparkoogid peeneks või küpsetada õhemaks rullitud tainalatakas ahjus valmis, ning see siis seejärel samal viisil purustada. Kui soovid, siis võid susata kohupiimamassi enne glasuurimist ka mõned külmutatud jõhvikad - annavad mahlakust ning sobivad jõulukohukestesse imeliselt.




Jõulukohukesed

10 tk
  • 400 g vaniljemaitselist pakikohupiima 
  • 100 g oma lemmikuid piparkooke
  • 200 g Odense glasuurnööpe või glasuuršokolaadi

Sega pakikohupiim lahti. Siin on mugav kasutada maitsestatud kohupiima, mis on juba ise piisavalt kreemjas, et võid ei pea lisama, aga piisavalt tahe, et ka nõrutama ei pea. Nii saab mõnusa õige kohukese konsistentsi, ja ka traditsioonilistest maiustest kordades lahjema, samas maitselt järeleandmisi tegemata. Piparkoogipuru imab kohupiima niiskust lisaks veel endasse, nii et ei tasu karta, et tulemus vedel jääks. Mina kasutasin Farmi vaniljekohupiima.


Blenderda piparkoogid peeneks puruks ning sega kohupiimaga. Vala segu umbes 3 cm kõrguselt ristkülikukujulisse vormi ning pane sügavkülma tahenema. Mina taaskasutasin vormiks Exquisa toorjuustu plastikkarpe, mille katsin seest fooliumiga, et kohupiimamassi kergemini vormist välja saada. Selle koguse jaoks piisas täpselt kahest karbist, millest mõlemast sain 5 kohukest välja lõigata. Hästi sobivad ka kõik teised sügavkülma temperatuure kannatavad karbid ja vormid.


Veidi jahtunud ning kuju hoidev kohupiimamass lõika terava noaga kangideks ning aseta tagasi sügavkülma. Sulata glasuurnööbid või šokolaad vesivannil ning kata kohukesed kahe kahvli abil ükshaaval glasuuriga. Lase glasuuril taheneda ja serveeri külmkapikülmalt. 


Iosonounance ja nende "Stormi". Veidi lõunamaist päikest, ja laul, mille introt ma vist võiksingi kuulama jääda. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar