22.8.17

Seemnekreekerid


Kui aus olla, siis on mul kõik krõpsud juba ammuilma üle visanud. Kui tavalistest dipikastmetest hapukoor + valmis dipisegu oleme õnneks enamjaolt välja kasvanud, ning lauale jõuavad tihti pigem guacamole'd-pestod-hummused-tzadzikid ja muud põnevad kastmed, siis kuidagi ikka juhtub, et sinna kõrvale maandub kauss poe krõpsudega. Kui veab, siis on nendeks nacho'd või tortilla'd, aga pahatihti jõuavad lauale ikka ülemaitsestatud ja transrasvu täis kartulikrõpsud. 






Olen mitmeid kordi näinud olukordi, kui pererahvas on kena piduliku laua valmistanud, aga kui külalised toovad paki krõpse kaasa, tuleb ju need viisakusest ka lauale panna. Ja siis need õnnetud krõbinad istuvad muu hea ja parema vahel. 


Üks hea nipp, kuidas poekrõpse vältida - sest millegagi on vaja ju seda va sousti süüa - on võtta kõige tavalisem õhuke lavašš, sellele raputada veidi riivjuustu ning seejärel kuumas ahjus leib krõbedaks grillida. Võid alles kuuma lavašši tükkideks rebida või ka juba enne ahju panekut näiteks kääridega sobivateks tükkideks lõigata. Igati etem kui kartulilaastud! Ka kõik näkikad leivad sobivad kenasti söödavaks lusikaks, millega meelepärane määre või kaste endani toimetada. Liiga palju dippe mul blogisse ei ole jõudnud, aga erinevaid hummuseid, küll kikerhernestest, küll läätsedest, teen üpris tihti. Teine lemmik on tzadziki ehk jogurti-kurgikaste mündiga. Või miks mitte proovida näiteks seda oliivi-fetadippi.


Siin aga veel üks variant leiva ja krõpsu asemele - täiesti jahuvabad seemnekreekerid, kus siduvaks aineks hoopis chia seemned. Seemnete kogust retseptis võid muuta, peaasi, et suurte seemnete osakaal (näiteks kõrvitsaseemned) liiga suureks ei muutuks, muidu ei taha kreekerid väga hästi koos püsida, ning et vedeliku ja seemnete vahekord umbes samaks jääks. 


Ka ahju temperatuuriga võid algul katsetada, sest eks iga ahi on erinev. Minul sobis 50 minutit kenasti ning restile jahtuma pannes muutusid otse ahjust tulnud veel pehmed kreekerid õhu käes kiirelt krõbedaks. Kuna nad tahavad veidi jahtuda, siis on hea nad vähemalt 4 tundi, kui mitte eelmisel päeval enne serveerimist ette valmistada. Idee nendeks kreekeriteks sain ühelt peolt sõprade juures, kus laual olid ainult seementest tehtud leivakesed.



Jahuvabad seemnekreekerid

üks ahjuplaaditäis

  • 1 dl chia seemneid
  • 1 dl päevalilleseemneid
  • 0,5 dl linaseemneid
  • 0,5 dl kõrvitsaseemneid
  • 0,5 dl mooniseemneid
  • 0,5 dl seesamiseemneid
  • 2 dl vett
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 tl meresoola

Vala seemned suurde kaussi - mina kasutasin selleks Vana Tallinna pitsiklaasi (khmm, ajalugu vaikib, kuidas see minu koju on jõudnud) mis on ääreni täpselt 50 cl ja seega ideaalne mõõdik. Kalla peale kuum vesi, purustatud või riivitud küüslauk ning sool. Sega läbi ning lase paar minutit seemnetel paisuda. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning määri silikoonspaatliga nii laiaks-õhukeseks kui saad. Lõika seemneplaadile noaga ruutudustik, et pärast kreekereid kergem lahti murda oleks. 





Küpseta 150 kraadi juures umbes 50 minutit, kuni kreekerid on pealt veidi värvi saanud. Lõpu poole jälgi ahjuplaati, et ääred kõrbema ei hakkaks. Lase mõned minutid jahtuda ning murra seemneplaat lõikekohtade järgi tükkideks. Vala kreekerid restile lõplikult jahtuma. Serveeri meelepärase dipikastmega.


Kui algne retsept meeldib ning teed kreekereid uuesti, soovitan katsetada ka erinevate ürtidega - nii 1 tl kuivatatud ürti retseptis antud koguse kohta - ehk leiad veel parema ning oma lemmiku retsepti? Eriti tore oleks, kui ka siin kommentaarides teada annad, mis lisandiga seemnekreekerid sinu lemmikud on. :)


Mahedat muusikat teisipäeva - Bajka ja tema "The Bellman's Speech".




2 kommentaari:

  1. Kas chia seemned voix asendada linaseemnetega?

    VastaKustuta
  2. Ilmselt kui täies mahus asendada, ei pruugi näkikad koos püsida, aga kui sa proovid, anna teada! :)

    VastaKustuta