24.7.18

Tatrajahust rullbiskviit kodujuustukreemi ja murelitega ehk Mustametsa rull


Nüüd, kus murelid on veel oma viimases imeheaduses ning paljalt on neid juba omajagu kilosid ära söödud, on aeg nad eeskujulikuks hooajalõpetuseks ka mõnda kooki küpsetada. Siin üks murelitega rullbiskviit, küll mitte küljel, vaid sel korral otsa peal seisev, nii et sööjad saavad oma taldrikule mitte siiru-viirulise viilu, vaid triibulise tüki. 






Mustametsa rull on oma maitsed saanud Schwarzwaldi ehk Mustametsa kirsitordist ehk Schwarzwälder Kirschtorte'ist. Originaalretseptis käib kirsiviina kirschwasser'iga immutatud kakaobiskviidikihtide vahele vahukoor ning kirsid, ning kaunistatud on tort (kokteili)kirsside, vahukoore ja šokolaadilaastudega.  Saksamaal ei tohi kooki Schwarzwälder Kirschtorte'i nime all isegi müüa, kui tal seda kõikse õigemat kirschwasser'it sees ei ole. Ja seda lisaks mõnele muule "reeglile". Näiteks peab kook olema kindlasti kaunistatud kreemirosettidega. Saksa täpsus. Või kvaliteedikontroll? 


Edela-Saksamaal asub Schwarzwaldi nimeline mäestik, kuid arvatakse, et tort  ei ole ei sealt piirkonnast pärit. Küll on aga koogiteoks vajaminev kirsiviin Schwarzwaldist pärit, nii et ilmselt sai ka küpsetis omale Mustametsa nime just tänu kirsch'ile. Mõned allikad aga väidavad, et kook sai omale nime Schwarzwaldi piirkonna naiste rahvariiete järgi, kus must-valges naised kannavad suurte punaste tuttidega kübaraid - nagu kirsid tordil. Ja ringi liigub ka legend, et kook on tegelikult üldsegi pärit Šveitsist, kuid sakslased oma reglementeeritud koogiga ei taha sellest loomulikult midagi kuulda.





Klassikalise Mustametsa tordist erinevalt siinses rullis kirsiviina kasutatud ei ole, kuid kel kodus pudel baarikapis istumas ning lapsi sööjate seas ei ole, siis siin on õige hetk tal oma debüüt teha! Vahukoorekreemi asemel annab rullile mahlasuse kodujuustu-jogurtikreem ning kirsside asemel teevad koogi magusaks murelid. Biskviidis kasuta kindlasti toortatrajahu, tavaline tatrajahu ei anna head tulemust.




Tatrajahust Mustametsa rull kodujuustukreemiga


20-cm

Tatrabiskviit:
  • 4 suurt toasooja muna 
  • 4 sl suhkrut 
  • 3 sl toortatrajahu 
  • 1 sl magustamata kakaopulbrit 
  • 1 sl maisitärklist 
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit 
Kodujuustukreem:
  • 250 g klassikalist kodujuustu 
  • 200 g maitsestamata kreeka jogurtit 
  • 20 g suhkrut 
  • 4-5 sl kirsiviina, kirsimahla või piima + paar sl lisaks soovi korral murelitele 
  • 20 g tumedat šokolaadi 
  • 150 g magusaid mureleid + lisaks kaunistamiseks

Valmista esmalt biskviit. Vahusta toasoojad munad suhkruga heledaks tugevaks vahuks. Sega ülejäänud biskviidiained omavahel ning sõelu munavahu juurde. Sega õrnalt ühtlaseks, vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Kummuta biskviit teisele küpsetuspaberile (soovi korral suhkruga ülepuistatud, et kindel olla, et biskviit paberi külge ei jääks) ning tõmba ahjus käinud paber ettevaatlikult biskviidi küljest ära. Rulli vaba käega biskviit pikemast küljest rulli ning jäta liitekoht all jahtuma.


Püreesta kodujuust ühtlaseks ning sega jogurti ning suhkruga. Lõika murelid pooleks ning puhasta kividest. Kui soovid, võid murelid paari sl alkoholiga läbi segada ning ootama jätta, kuni biskviit jahtub.


Rulli biskviit tagasi lahti ning immuta kirsiviina, -mahla või piimaga. Kõige parem on seda teha silikoonpintsliga, kui sul juhtub üks selline isend kodus olema. Lõika kääridega pikemast otsast biskviit kuueks võrdseks ribaks ning aseta ribad tagasi kõrvuti. Nüüd määri tervele biskviidile kreem, jaota murelipoolikud ning riivi peale šokolaad. Rulli üks riba kokku, seejärel tõsta liitekoht järgmise riba algusesse ning jätka rullimist. Nii peaksid kolm riba kenasti üheks rulliks  saama. Pane rull lapiti küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva 20-cm vormi põhjale, vormi äär jäta hetkel kõrvale. Nüüd võta ülejäänud ribad ükshaaval ettevaatlikult kätte ning ehita liitekohta mööda rulli paksemaks. Kui oled kõik ribad koogiks rullinud, tõmba rullbiskviit koogivormi äärega kinni ning jäta külmikusse kuni serveerimiseni tõmbama. Pikalt ta seisma ei pea, ka juba poole tunni pärast on kook valmis lauale minema. Kaunista serveerimisel murelitega. 


Kõrvailuks Samba de la muerte ja nende "Samba".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar