7.11.18

Tatrasõrnikud


Nostalgilistel radadel, kellele siis sõrnikud ei maitseks? Mahlasemad kui pannkoogid ning võrreldavad kiire kohupiimakoogiga. Juba oi-kui pikalt eesti koduköökide retseptikuldvaras olnud ning algselt slaavi päritolu sõrnikud koos hapukoore või maitsestamata jogurtiga viivad keele alla. Ja kui sinna kõrvale veel vitamiinisüst koduaia marjade näol lisada...


Sõrnikud


Sõrnikute ajalugu on ilmselt sama pikk, kui pannkookide oma. Jahu ning piimatoode segati kokku ning praeti pannil koogikesteks. Kui nüüd etümoloogiat vaadata, siis venekeelsest sõnast сыр oma nime saanud sõrnik võiks eesti keeles olla ka juustuke. Või koostisosi vaadates kohupiima radadele minna, kui kohuke juba võetud ei oleks... 


Kohupiima koguseks olen pannud 380-400 g, kuna kui poes on, kasutan Pajumäe 380 grammises topsis müüdavat väherasvast mahekohupiima. Kui seda aga ei juhtu olema, võtan 2 tavalist 200-grammist väherasvast kohupiimapakki. Koguste vahe on nii väike, et retsept töötab mõlemaga kenasti. Soovitan sõrnikute puhul kasutada väherasvast kohupiima, et koogid paremini oma kuju hoiaksid. Retseptis on kasutatud toortatrajahu ja sõrnikud on gluteenivabad. 


Sõrnikud


Tatrasõrnikud

kahele
  • 380-400 g teralist väherasvast kohupiima
  • 2 munakollast
  • 2 triiki sl rafineerimata roosuhkrut või kookospalmisuhkrut
  • 4 kuhjaga sl toortatrajahu
  • 0,5 tl soola
  • praadimiseks õli
  • serveerimiseks hapukoort või maitsestamata jogurtit, marju

Sega kõik ained ühtlaseks ning lase veerand tunnikest seista. Vormi käte vahel 6-7 sõrnikut ning prae nad madalal kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. Pane pannile kaas ning lase veel mõned minutid järelvalmida, et ka pontsakamad sõrnikud keskelt korralikult läbi küpseksid. Serveeri soojalt hapukoore või maitsestamata jogurti ja marjadega. 


Kõrvailuks sügismelanhoolne biit Boards of Canada'lt "Peacock Tail". 



Sõrnikud

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar