21.11.18

Vürtsikad õunamuffinid


Sügistuultes, veel üks õunaretsept. Sel korral kahjuks mitte enam küll oma aia õuntest, kuid siiski eestimaistest ubinatest, mis pungil vitamiine ning oi kui magusmaitsvad! Muffinid on täis häid kiudaineid ning kasulikke mineraalaineid, nii et sobivad hästi ka hommikusöögiks või toitvaks vahepalaks.





Vaatasin koostisosi, ning kui saaks veel kusagilt eestimaiseid mandleid (oh, õitsvatele mandlipuudele küll ei ütleks oma akna all ära...), siis saaks vast teha pea täielikult kohaliku toorainega muffinid! Vürtse siinkohal ei arvesta. Toortatrajahu on ju kodumaine, nii ka jogurt, koduteht' õunakaste (või siis näiteks Salvesti oma), nii ka mesi, ja miks mitte kasutada eestimaist rapsiõli, mahemune... Kaerajahu pakilt peaks küll päritolumaad uurima, isegi kui pakil endal suured kodumaised kirjad peal. Ning kui gluteenivaba kooki tahta teha, siis ma pole kindel, kas Eesti tootjad gluteenivabu kaerahelbeid/jahu üldse toodavadki. Koostisosade pikast nimekirjast ära lase end heidutada - suur osa neist on vürtsid ning taigna kokkusegamine läheb kiiresti, kuna kõik asjad on vaja lihtsalt kokku segada. Ei mingit eraldi vahustamist ega muud kausimäärimist. 

Need kenad ubinad, läikivad ja mahlased, on pärit mu õe aiast, sordiks 'viimane puu vasakul aianurgas'. 






Vürtsikad õunamuffinid

12 tk

  • 100 g toortatrajahu
  • 90 g täistera kaerajahu ja kaerakliide segu, meelepärases vahekorras
  • 75 g jahvatatud mandleid
  • 2 spl tärklist (kas kartuli- või maisi)
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 1 tl + 1 tl kaneeli
  • 4-5 kardemonikupra purustatud seemned või 0,5 tl jahvatatud kardemoni
  • näpuotsatäis soola
  • 100 g maitsestamata jogurtit
  • 60 g sulatatud kookosõli või muud mahedamaitselist õli
  • 2 muna
  • 175 ml õunakastet / keedetud õunapüreed / kodust õunamoosi
  • 5 sl mett või agaavisiirupit
  • 1 umbes 100 g õun 



Sega kuiv- ja maitseained ühtlaseks, kasutades 1 tl kaneeli kogusest. Lisa munad, jogurt ja õunakaste. Sulata õli magusainega ühtlaseks ja sega viimasena tainasse. Tükelda õun pisikesteks kuubikuteks ning sega ülejäänud kaneeliga. Tõsta igasse muffinivormi supilusikatäis tainast ja seejärel tainale teelusikatäis õunatükke, jättes veidi kaunistamiseks. Kata täidetud muffinid ülejäänud taignaga. Kaunista muffinid ülejäänud õunatükkidega ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 20 minutit, kuni koogikesed on küpsenud. Lase veidi jahtuda ning serveeri soojalt või jahtunult.


Kõrvailuks Nicolas Godini "Club Nine". Kategooriast 'Minu lemmik taustamuusika töötamiseks'.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar