Raekoja plats on juba ehtes ning poelettidel on sinkide-viinerite vahele end sättinud kuhjad verivorste. Kui esmaspäeva hommikul veel lumi ka maha sadas, tundus, et lõpuks klapib ka ilmaga selle kõige muu virr-varri karra juurde.
Siin retseptis said jõuluvürtsid hoopis aga karaski sisse. Tänu kakaopulbrile, rosinatele ja veidi suuremale kogusele suhkrule (päris hulluks ei läinud, tavalise 1 sl asemel on siin 2 sl) saab karask magusama alatooniga. Kui soovid, võid kodujuustu asendada ka teralise pakikohupiimaga.
Jõulukarask
keskmine leiva- või keeksivorm
- 0,3 l keefirit
- 200 g kodujuustu
- 300 g odrajahu
- 1 triiki tl soodat
- 0,5-1 tl soola
- 2 sl rafineerimata suhkrut
- 1 sl magustamata kakaopulbrit
- 1 tl kaneeli
- 0,5 tl jahvatatud nelki
- veidi muskaatpähklit
- 5 kupart kardemoni, seemned purustatud
- 1 keerd musta pipart
- 2 muna
- 40 g sarapuupähkleid + umbes 20 g karaski peale
- 60 g rosinaid
- 30 g brändit või konjakit
Pese rosinad ning jäta nad koos 40 g tervete pähklite ja alkoholiga seisma. Parim on seda teha väikeses purgis, mida saad vahepeal loksutada, et vedelik igale poole ühtlaselt jõuaks. Mõõda kaussi kuiv- ja maitseained ning sega omavahel korralikult läbi. Teises kausis sega keefir kodujuustuga ühtlaseks ning klopi juurde munad. Sega kahe kausi sisud omavahel ning viimasena sega taignasse rosinad ja pähklid koos purgis oleva vedelikuga. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi, silu pealt ühtlaseks ning kaunista algul kõrvale jäetud pähklitega.
Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 30 minutit, kuni karask on kerkinud ning pealt krõbe. Lase vormis veidi jahtuda ning seejärel tõsta restile edasi jahtuma. Karask on imehea kas niisama, või või meega söömiseks, aga sobib hästi ka soolaste toitudega, näiteks kõrvitsapüreesupi kõrvale.
Kõlarisse üks veidralt imeline lugu Hidden Orchestralt, "Wingbeats Source I: Bird Table".
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar