26.2.19

Lihtne bibimbap


Bibimbap on vist lõuna-korea köögi üks tuntuimaid eksporditud toite. Ehk koos viimasel ajal ülipopulaarseks saanud kimchi'ga? Aastaid-aastaid tagasi käisin ka ise Lõuna-Koreas ning noorteürituse raames tegime ise hiiglasliku bibimbap'i - sellest olen kirjutanud veidi siin blogipostituses, koos minu tollaste muljetega korea köögist. 



Pean tunnistama, et läänestatud korea köök on minu maitsemeelele palju vastuvõetavam, kui kohalik toit tollal oli. Tundub, et siin maitsestatakse roogi vürtsikamaks ning ka näiteks meie eestimaine kimchi on ju super hea! Kuna reisil oli meil ürituse raames enamjaolt organiseeritud söökla vormis toidukorrad, mäletan enamjaolt pea maitsetut riis + köögiviljad kombot, kõrvale kimchi't. Kusjuures sealne kimchi oli fermenteeritud krevettide-kalade ja tšilliga minu maitsele kaugelt liiga vängeks timmitud. Ja seda siis iga päev hommikuks süüa... 


Bibimbap mulle aga maitseb väga ning see on üks tore toit, mida külalistele pakkuda. Kõik koostisosad võid lauale kaussidesse valmis panna ning igale sööjale riisiga kausi ette anda. Siis saavad kõik ise endale omale meelepärase toidu kokku tõsta. Tehniliselt ongi tegu riisikausiga ja sõna bibimbap tähendab korea keeles segatud riisi, kus 'bibim' tähendab asju kokku segama ning 'bap' riisi. Soojale riisipadjale sätitakse sektoritena kiirelt pannil kuuma näinud köögivilju, veise(hakk)liha jms, ning enne söömist segatakse kausitäis koos kastmega läbi. Et bibimbap'i nö õige maitse kätte saada, on vaja üht koostisosa, mida asendada ei saa - korea fermenteeritud punase tšilli pastat gochujang'i. Õnneks on seda Umami päris- ja veebipoes täiesti saada, lisaks veel olevat seda kallima hinna eest nähtud ka Stockmannis ja vist isegi Kaubamajas? Nii et ei midagi keerulist, purk koju ja bibimbapitama! Gochujang on üks mu lemmikuid tšillipastasi, kuna ta ei ole niivõrd terav, kui tõeliselt maitsekas. Imeliselt kompleksne väärt kraam. 


Köögiviljade osas võid kasutada just endale meelepäraseid isendeid. Eks iga pere bibimbap on ka Koreas erinev ja käib nende eelistuste järgi. Bibimbap'i serveeritakse Koreas tihti tulikuuma riisiga, kuhu siis toores muna sisse lüüakse, kui roog juba kausiga laual sööja ees on. Kui siis kohe kõik läbi segada, küpsetab kuum riis muna toidule mõnusaks kastmeks. Kuna riisi tulikuumust on serveerides päris keeruline garanteerida, siis meie pool maakera asuvates korea restoranides serveeritakse bibimbap'i tavaliselt ühelt poolt praetud munaga. 


Bibimbap ehk Korea riisikauss

4-le

  • 2 dl pudruriisi (või sushi-riisi)
  • 300 g veisehakkliha
  • soovi korral 4 muna
  • 2 keskmist porgandit
  • 1 sale suvikõrvits
  • 200 g pruune šampinjone
  • 100 g mungoa idusid
  • lisaks veel näiteks beebispinatit, rediseid, kimchi't jms
  • praadimiseks seesamiõli
Liha marinaadiks:
  • 3 sl sojakastet
  • 2 sl seesamiõli
  • 1 sl pruuni (rafineerimata) suhkrut
  • 1 mehine või 2 väiksemat hakitud küüslauguküünt
Bibimbap'i kastmeks:
  • 3 sl gochujang'i
  • 2 sl seesamiõli
  • 1 sl pruuni (rafineerimata) suhkrut
  • 2 sl vett
  • 1 sl seesamiseemneid
  • väike törts, nii umbes 2 tl mahedat, nt õunaäädikat 
  • 2 hakitud küüslauguküünt
Serveerimiseks:
  • soovi korral seesamiseemneid

Sega kokku liha marinaad, mudi hakklihaga korralikult läbi ja jäta marineerima, kuniks ülejäänud koostisosad ette valmistad. Keeda riis pakil oleva õpetuse järgi. Valmista bibimbap'i kaste segades kõik koostisosad omavahel. Maitse ja vajadusel lisa kas tšillipastat, vett või suhkrut. 

Lõika porgand ja suvikõrvits tikkudeks, prae eraldi seesamiõlis läbi ning pane eraldi kaussidesse ootele. Kui kasutad teisi köögivilju, valmista ka need ette ning vajadusel prae pannil läbi. Viiluta ja prae ka seened, pese idud ning pane samuti serveerimiskaussidesse. Viimasena prae kõrgel kuumusel läbi hakkliha ning seejärel soovi korral prae iga kausi kohta ka üks muna. 

Tõsta riis kaussidesse ning las sööjad tõstavad endale riisile meelepäraseid lisandeid. Viimasena tuleks lisada kaste, umbes 1 sl kausi kohta, seejärel kogu kupatus läbi segada, seesamiseemneid peale puistada ning võibki sööma asuda! 

Ikka pulkadega, kel sõrmed painduvad. ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar