18.6.19

Rabarberi tarte


Mustrid-mustrid. Rabarber on imeline tooraine, millega küpsetistel nurki ja mustreid taga ajada. Varem olen rabarberist näiteks hapukoore-ingveritäidisega koogile ladunud Eesti rahvamustritest inspireeritud tähekese, siin juustukoogis on peened rabarberiviilud ringiratast siiru-viirutamas, seda rabarberi-kookosegaletti ehib rabarberiruudustik ja siin koogis on rabarber kolmnurki loomas (retsepti eraldi kirjas pole, aga üldjoones oli tegu püha kolmainususega: muretainas + kohupiimatäidis + kodumaised viljad, tol korral rabarber). Kuigi, viimasel koogi puhul on sööjatel ebavõrdne seis: kelle taldrikul maandub rabarberiga tükk, kel lihtne kohupiimakook. Või siis tuleks kook ilma suurema vaidluseta nelja sööja vahel jagada, nii et igaüks saab nii triibulist kui ka valget osa?






Kuna rabarber kasvab nii ägedates toonides, oli mul juba mõnda aega kuklas tiksumas mõte puna-roheliste vartega mängida. Küpsedes kahjuks küll erksad värvid tuhmuvad, kuid sujuv ombré üleminek jääb sellegipoolest õnneks näha. 


Siin retseptis on rabarberikihi all peidus mandlitäidis, ning muretainas on sel korral gluteenivaba, kasutades erinevate jahude segu. 



Rabarberi tarte mandlikreemiga

10 x 33 cm vorm

Põhi:
  • 100 g riisijahu
  • 100 g mandlijahu
  • 50 g täistera kaerajahu
  • 65 g maisitärklist
  • 40 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 60 ml ehk 55 g neutraalse maitsega õli, näiteks rapsiõli
  • 60 ml külma vett
Mandlikreem:
  • 35 g mandlijahu
  • 1 muna
  • 100 g 10% koort
  • 25 g suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • peale 2-3 saledama varre jagu kenades toonides rabarberit

Põhja jaoks mõõda kuivained kaussi, lisa õli ja vesi ning sega ühtlaseks. Mätsi taignapalliks ning pane külmkappi pooleks tunniks - tunnikeseks seisma. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks ning tõsta ettevaatlikult võitatud vormi. Suru tainas vormi põhja ja äärtesse ning täksi põhi kahvliga auguliseks. Eelküpseta põhja kas raskusega või ilma 180 kraadi juures 10-13 minutit, kuni põhi on pealt kuiv ja veidi jumet võtnud. 


Kreemi jaoks vispelda kõik ained omavahel. Puhasta vajadusel rabarber ning lõika vormi laiused tükid. Vala täidis eelküpsetatud põhjale ning kata rabarberitega. Küpseta umbes 25-30 minutit, kuni rabarber on pehme ja servad helepruunid. Serveeri soojalt või toatemperatuuril. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar