26.08.20

Šokolaadised kõrvitsaruudud


Igal aastal suudavad esimesed sügisesed noodid mind ootamatult tabada. See esimene päev, kui kõiki koduaknaid ei saanudki hommikul esimese asjana pärani lükata, sest õuest vaatasid vastu vihmapilved ja siberihõngulised tuuleiilid. Et ühel õhtul pidi välja otsima sokid - mida ma vist peale jooksma minemise jaoks pole kuid kapist välja võtnud. Et hommikuse 'tahaks ainult keefirit või jogurtit marjade-puuviljadega' on välja vahetunud 'soe puder kõlab hästi!'. Ja et külla minnes on keegi ikka kaasa haaranud koduaia õunu, sekundeerimas mõnele kodusele õunakoogile, mis juba laual ootamas.  



Nii et ei tundu liigselt suvelõpu varvastele astumine, kui ka kõrvits juba kooki jõuab. Tema saledad rohelised-valged vennad on juba kuid kodusid hullutamas, jõudes taldrikusse igal võimalikul kujul, suvikõrvitsanuudlitest ehk popi nimega zoodles'itest panniroogade, kotlettide, ahjuvormide ja magusa rindelt keekside-muffiniteni välja. Nii et kuigi tervet aastaringi vaadates veel ehk nõks liiga vara on, siis las ka kuldkollane kõrvits juba saab veidi särada. Näiteks neis mahedates šokolaaditükkide ja -glasuuriga kõrvitsaruudukestes - head ampsukad, kui külalised on tulemas. Saab näpu vahelt süüa, jätkub väikeste ruutudena paljudele, samas mängivad nad esinduslikult ka magustoidu punktid välja. 


Kõrvitsapüree jaoks lõika kõrvits sektoriteks ja puhasta seemnetest, küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta u 25-35 minutit, olenevalt tükkide suurusest. Koori tükkidelt koor ning blenderda pehme viljaliha püreeks. 



Šokolaadised kõrvitsaruudud

20 x 20 cm vorm
  • 2 muna
  • 2 dl kõrvitsapüreed  
  • 1 dl suhkrut
  • 50 g võid
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • näpuotsatäis soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 dl nisujahu
  • 100 g tumedat šokolaadi

Sulata või ja lase veidi jahtuda. Klopi lahti munad ning sega kõrvitsapüree, suhkru, vanilje ja sulavõiga. Sega kaneel, sool ja küpsetuspulber jahuga ühtlaseks ning lisa munasegule. Haki 80 g tumedat šokolaad ning lisa kaussi. Sega tainas ühtlaseks ja vala küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta kooki 180 kraadi juures 35 minutit, kuni küpsetis on helekuldne ning keskelt tikuga katsudes kuiv. Sulata ülejäänud 20 g šokolaadi ja triibuta kas lusikaotsaga või pritskotiga koogile. Lõika ruutudeks ja lase glasuuril taheneda. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar