2.9.20

Mustika-halvaa minimuffinid


Teate küll seda tunnet, kui tahaks mingit väikest magusat head ampsu, aga plaadikoogi jaoks ei ole sööjaid, kohupiim või jogurt tundub lahja, šokolaad ei isuta ning juustu- või kohupiimakoogi parimasse vormi jõudmise ehk üleöö seismise ootamiseks ei ole kannatust? Üks elupäästjaid sellistel puhkudel on pannkoogid, mis valmivad kiiresti ning maitsevad iga lisandiga ai kui head. Kui aga panni välja otsida ei viitsi, siis võtab nende minimuffinite taigna kokku segamine aega maksimaalselt 2 minutit, retsept on lihtne ning ahjus tahavad keeksikesed istuda vaid 15-18 minutit. Mustikad võid asendada ka mõne muu marjaga - halvaa sobib erinevate hapukate marjadega imeliselt. 



Pisikeses formaadis muffineid ma selle konkreetse panniga vist oma köögis olengi ainult paar korda varem teinud. Pigem olen suurte muffinite fänn ning kui vaja minikeekse teha, olen panni laenanud. Selle muffinivormi ostsin aga eelmise aasta novembrikuu lõpus üldse teisel eesmärgil - et oma õe maailma ägedaimale sel ajal kahepoolesele advendikalender teha. Sest muffinivormis on mugavalt just 24 pisikest auku, kuhu midagi head sisse pista ja seejärel augud värvilise kartongikettaga, kus numbrid peal, kinni katta. Idee sain äkki BBC Goodfoodist? Paberi panin kinni selle valge kleepuva massiga, mille jaoks igal eestlasel on vist oma nimi. Koolis kutsuti kunagi seda mätiks, aga 'noh see valge näts' on ka vist päris levinud nimi. Väike error oli küll ka selle kalendriga. Mõeldes tervislikel radadel ja et mitte liigset suhkrut kalendrisse panna, täitsin ma muffinipanni augud kuivatatud õunte, rosinate ja pähklitega. Selle peale minu geniaalne mõistus aga ei tulnud, et kahepooleaastaste hambad kõvadest mandlite-metspähklitest hästi just üle ei käi. Aga vähemalt oli avamis- ja jagamisrõõm suur ning selle võrra said hommikuti ka head lapsed ema-isa päeva alustuseks mõne üllatuspähkli. Pärast advendiaega jõudis muffinipann mulle tagasi koju ning lootust on, et ta saab ka selle aasta detsembris ühe nüüdseks juba kolmepoolese kapi peal särada. 


Antud kogusest saad 12 minimuffinit. Kui soovid täispannitäit küpsetada, tee tainast topeltkogus. Kui kasutad suuri mune, piisab topeltkogusele ka kolmest munast. Muffinid on gluteenivabad ning sobivad tsöliaakiahaigetele ning kõigile, kes nisuvalku oma toidulaual väldivad. 




Mustika-halvaa minimuffinid

12 minimuffinit
  • 85 g mandlijahu
  • 85 g halvaad
  • 1 kuhjaga sl riisi- või nisujahu
  • 2 muna
  • 50 ml keefirit
  • 1/3 tl küpsetuspulbrit
  • väike peotäis mustikaid
  • Võid vormi määrimiseks

Pudista või haki halvaa peeneks puruks, minul oli sel korral kiuline halvaa, mis ka pildilt piilub, pärit otse Türgist. Sega jahud, küpsetuspulber ja halvaa ühtlaseks. Lisa lahtiklopitud munad ning keefir. Määri vormid võiga ning jaga tainas vormidesse. Suru iga muffini peale mõned mustikad ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 15-18 minutit, kuni muffinid on kerkinud ja pealt helekuldsed. Naudi soojalt!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar