8.9.20

Rösttomati risoto


Tomatihooaeg-suvelõpukuulutaja, sai sind kaua oodatud. Silm puhkab köögiletil oleval sügavpunasel taldrikutäiel, mille ema just mulle oma kasvuhoonest toonud on ja kodu on täis hullutavat värske basiiliku lõhna, mis seal samas tomatitaimede varjus väikestviisi metsaks on sirgunud. Ning väljas sagenevad vihmahood ning fakt, et viimase nädalakese olen pidanud jälle salli kaasas kandma hakkama ei tundu enam üldse nii hullud. 




Lisasin siia risotosse ka safranit, kuid kui sul kodus seda ei juhtu olema, valmista risoto lihtsalt küpsete tomatitega ning see saab samuti imehea. Oma viimase kapinurgas oleva safrani olin kunagi Iraanist tagasi toonud - mis imehea ja maitsekas vürts see ikka on. Kuigi tunnistan, et päris 100% safran mind ära võlunud ei ole - lääne kaubandusvõrgustikus osatakse selle eest ikka hingehinda küsida, ning isegi siis on tõenäosus, et sa saad väärt kraami, kaduvväike. Nõus, safrani korjamine on ajamahukas töö ning on loomulik, et defitsiit tõstab hinda, kuid üldkokkuvõttes jääb mulle siiski safraniga seoses midagi hinna-kvaliteedi suhtes kripeldama. Ja kui head safranit ei ole, siis pigem jätaksin selle täiesti välja, kui läheksin poest ilmselt aastaid seisnud, ehk isegi värvainega tagant utsitatud kurba niidikest otsima. Ilmselt siinmail poest mind safranit ostmas ei näe, aga kui reisil satun õigesse kohta, siis väike punaste niidikeste karbike ilmselt minu kotti ikka maandub. 


Kuna hooaeg on just õige, siis kasuta võimalusel Peipsi sibulaid! Ja võimalusel sõida ka ise järveäärne ägedus-Eestimaa läbi ja toeta mõnd sibulakasvatajat oma talvevarude soetamisel otse. Naeratus sibulamemme näol ja pisarad sinu põskedel, iga kord kui sa sibulaid talvel koorid-hakid on seda väärt. Ausõna.




Rösttomati risoto

neljale
  • 1 kg kodumaiseid tomateid
  • 1 suur Peipsi sibul
  • 1 puljongikuubik
  • näpuotsatäis safraniniite, kui juhtub olema
  • 2 dl risotoriisi
  • 1 dl valget kuiva veini
  • 2 sl kontsentreeritud tomatipastat
  • soola-pipart
  • õli-või segu või selitatud võid praadimiseks
  • parmesani või muud laagerdunund juustu
  • serveerimiseks värsket basiilikut

Eemalda tomatitelt noaga ringiratast lõigates varrealused südamikud ning lao terved tomatid ahjuvormi. Rösti tomateid 180 kraadi juures pöördõhuga 20-25 minutit, kuni tomatid on täiesti pehmed ja koor siit-sealt jumekas. Soovi korral koori tomatid ja jäta ootama. Minule väike kooretekstuur ning kärts lisavärv risotos meeldivad, nii et mina lisan tomatid koos koorega. 


Keeda liiter vett ning pane safraniniidid 1 dl veega tassi. Lahusta sinna juurde ka puljongikuubik ja jäta maitsestuma. Võid kasutada nii köögivilja-, kana- kui ka loomalihapuljongit. 


Koori ja haki sibul ning prae rasvaines klaasjaks. Lisa riis ning prae minutike, kuni riisiterad muutuvad läbipaistvaks. Lisa vein ning kuumuta alkohol välja. Seejärel lisa tomatipasta ning tassitäis safranipuljongit. Sega, kuni vedelik on riisiteradesse imendunud ning seejärel lisa röstitud tomatid koos ahjuvormis oleva vedelikuga. Tomatid on nii pehmed ja lagunevad ise, et neid eelnevalt väiksemaks lõikama ei pea. Kuumuta segades, kuni vedelik on taas riisi imendunud ning jätka kuuma vee lisamist, kuni saad meelepärase konsistentsiga risoto. Maitsesta soola-pipraga ning serveeri ohtra riivjuustu ning värske basiilikuga. 


Risoto on valmis, kui riisiterad on al dente, ehk nad annavad hamba all veel veidi tunda ning õige risoto on piisavalt vedel, et seda peab kulbiga tõstma. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar