Karjala pirukad, just need klassikalised, on mulle alati meeldinud. Tänu riisipudrule ning rukkijahutaignale on nad ka toitvad. Kui peaks juhtuma, et mul tuleb kiiresti midagi pirukaletist haarata, siis on minu pea alatine valik just karjala pirukas.
Mõni aeg tagasi avastasin Prisma sügavkülmaletist valmis pirukad, mis tuleb lihtsalt ahju lükata. Eriti tore on, et neid on nii tavamõõdus kui ka miniversioonis, eriti toredad ampsukad! Pärast paar korda nende ostmist sai aga süütunne võitu ning võtsin ka ise pirukateo ette.
Retseptid, mis ringi liiguvad, on kõik suhteliselt sarnased: taignasse jahu ja vesi, sisse korralikult haudunud riis. Sinnamaani tundus kõik kerge, aga pirukatele õige kuju andmine on juba aste edasi. Internetis teevad osavad käed paari sekundiga perfektsed piirakad valmis, aga foorumites kodukokkade üllitisi nähes tundus, et, khm, kas voltimisanne on harvesinev nähtus või ongi see riisi volangidesse ehtimine üks keeruline töö? (Palun ärge keegi südamesse võtke!)
...Ja oleme ausad, veendusin, et ka ma ise kuulun au ja uhkusega sinna teise kategooriasse, mitte Karjala võlusõrmedega meistrite hulka. :D
Karjala pirukad
Tainas:
- 3 dl rukkijahu
- 2 dl nisujahu
- 1 tl soola
- 2 dl külma vett
Riisitäidis:
- 2,5 dl pudruriisi
- 2,5 dl vett
- 1 l piima
- 1 tl soola
Alusta riisipudru valmistamisest. Ma olin täiesti unustanud, kui kaua ikka üks õige riisipuder keeb. Parim on täpsete koguste mõttes jälgida pakil toodud õpetust, kuna riisid on erinevad. Kuumuta vesi keema, lisa riis ning lase veel imenduda. Lisa aeglaselt valades ning segades piim ning lase aeg-ajalt segades madalal kuumusel 45 min kuni 1 tund keeda. Valmis pudrule lisa sool. Traditsiooniliselt tehakse karjala pirukate täidis pigem mage. Jäta puder jahtuma.
Taigna valmistamiseks sega kuivained omavahel, lisa vesi ning sega ühtlaseks. Jaga u 30 tükiks. Vormi tükid ketasteks, lisa natuke rukkijahu ning aseta taignakauss neile tagurpidi peale. Hakka ükshaaval pirukaid vormima, jättes ülejäänud taignatükid kausi alla ootele. Rulli ketas rukkijahu kasutades õhukeseks, aseta peale 1-2 sl jahtunud riisiputru ning voldi professionaalsete liigutustega, nagu kokad juutuubis, perfektseteks pirukateks. Lao ahjuplaadile.
Küpseta pirukaid 250 kraadi juures umbes 20 minutit. Ahjust tulnud pirukad pintselda (mõlemalt poolt) sulavõi-vee seguga üle, aseta plaadile pirukatele teine küpsetuspaber, siis köögirätik ning jäta hauduma.
Juurde sobib ideaalselt klassikaline munavõi, natuke kergem kodujuustu-munavõi või ka lihtsalt kodujuust paari keeru musta pipra ja maitserohelisega (minu lemmik!).
Kui peaks juhtuma, et teed suurema koguse, mida kohe ära ei sööda (väga ebareaalne), siis võid nii toored valmisvolditud kui ka juba küpsetatud pirukad sügavkülmutada. Kõige parem on neil lasta ühe kihina läbi külmuda, et nad üksteise külge ei jääks, ning siis juba kas kilekotti või karpi kokku panna.
Vahvat pirukast esmaspäeva ning las kõlarist kosta natuke hea tuju poppi (vahepeal ju võib!)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar