Lihadest jõuab kana vist minu taldrikule kõige tihedamini. Kana on suhteliselt pretensioonitu ning laseb endaga erinevaid huvitavaid maitsekooslusi katsetada. Klassikutest ei tüdi ma vist kunagi: suvised kanasalatid, kanahakklihapihvid ning ka mahlasele grillilt tulnud kanale ei ütle ma kunagi ära! Oeh, ja et mitte unustada, minu lemmikute kanatoitude nimekirjas on suhteliselt kõrgel kohal ka tom kha gai... :)
Kanafilee on väherasvane ning seetõttu võib mahlase liha valmistamine suhteliselt keeruline olla. Ikka juhtub, et isegi korra panni näinuna jõuab taldrikule kuiv tükk. Poest saab tavalise filee asemel osta (tavaliselt odavamat) õrnsoolatud kanafileed, kus on liha vee ja soolaga süstitud, ning kuna sool pehmendab kiudu, on kergem pannil head tulemust saada. Kui aga koostisosasid lähemalt vaadata, siis peaks liha protsent tootes (ainult 80%) kõik ostumõtted kaugele minema ajama!
Soovitan alati ikka töötlemata liha osta. Tavalisest, naturaalsest kanafileest ei ole keeruline mahlast tulemust saada. Nipiks on õigesti valitud marinaad ning piisav maitsestumisaeg. Keefiri happelisus pehmendab kana suhteliselt kiiresti ning sel viisil valmistatud kana jääb hõrk ning mõnus nii pannil kui ka grillil.
Keefirimarinaad kanale
- 300 g kanafileed
- 1 dl keefirit
- 1 küüslauguküüs või 0,5 tl küüslaugupulbrit/-pastat
- 1 tl jahvatatud sidrunheina
- 1 tl Põltsamaa kanget sinepit
- 1 tl soola
- purustatud või jahvatatud musta pipart
Lõika kana meelepärasteks tükkideks. Parima tulemuse saad, kui tükid on võimalikult ühesuurused. Vala marineerimiskaussi keefir, lisa maitseained ning sega omavahel.
Lisa kana ning mudi marinaad kätega korralikult lihasse, nii et kõik tükid saavad seguga kokku. Kata kauss kilega. Jäta maitsestuma kas üleöö külmkappi, (sel juhul võta liha külmast pool tundi enne pannile või grillile panemist toatemperatuurile,) või kui on kiire, siis jätagi kauss toatemperatuurile seisma. Ideaalis võiks kana vähemalt mõned tunnid maitsestuda.
Kui ilm lubab, grilli kana keskmisel kuumusel, kas tihedal restil või vardas valmis. NB! Kana valmib suhteliselt kiiresti! Kui aga õues lädistab, nagu täna, siis tuleb vana hea praepann välja otsida ning pliit sisse lülitada. Mina panin seekord kanale lisaks veel seeni, murulauku ja sidrunit, ning serveerisin värske salatiga.
Kui kana on marinaadis piisavalt seisnud, läheb salati valmistamine imekiirelt!
Kana-šampinjonisalat
neljale
- 300 g keefirimarinaadis kanafileed
- 200 g šampinjone
- punt murulauku
- sidrunisektor
- 1 pott salatilehte
- 200 g kirsstomateid
- soovi korral 300 g kodujuustu
Kastmeks:
- 3 sl oliivõli
- 1 sl valget balsamiäädikat
- soola
- pipart
Prae pannil kanafilee kuldseks, lisades poole küpsemise ajal puhtad poolitatud seened. Kui kana on valmis, lisa murulauk ning pigista peale natuke sidrunimahla. Sega läbi ning võta pann pliidilt.
Loksuta purgis või vispelda kausis kastmeained omavahel. Pese salat, kuivata ja rebi tükkideks. Lisa poolitatud kirsstomatid ning sega kõik salatikastmega läbi. Jaota salat nelja taldriku vahel, soovi korral lisa kodujuust ning jaga kõige peale kana-seenesegu. Serveeri mõne mõnusa seemneleivaga.
Mulle meeldivadki vist linnulihaga enim keefiri- ning jogurtimarinaadid. Ning kuna neid ise on niivõrd kerge teha, jäävad valmismarinaadid minust tavaliselt poeriiulile. Erinevaid kooslusi katsetades võib väga huvitavate tulemusteni jõuda. Näiteks olen marineerinud kana isegi marja Hapsiga. Maitselt oli liha päris hea, aga see retsept ilmselt kordamisele ei lähe, kuna lilla kana taldrikul oli siiski natuke hirmutav... :D
Kui aga
kana marineerimiseks aega ei jää ning otsustad poest kohe
grillimiseks juba marineeritud liha haarata, vaata kindlasti pakil olevat kuupäeva: mida lähemal säilivuskuupäev
on, seda parem liha on, sest ta on saanud pikemalt marinaadis olla.
Kui sul on samal päeval grillimisplaan, siis ongi parim valik just sama päeva
säilivustähtajaga liha (millel tihti ka allahindluskleeps peal on
;) ).
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar