1.5.15

Mango-jogurti küpsisetort



Kui esimese mai talgud peetud ja õuetööd tehtud, siis kulub kõigile tublidele kevade alguse tähistamiseks üks magus amps ära. 


Küpsisetort on minu pere peolauaklassika olnud nii kaua, kui ma mäletan. Oma lihtsa valmistamisviisi ning pea eksimisvõimaluseta imemaitsva lõpptulemusega on ta ka üks minu lemmikuid. Lisaboonuseks on, et küpsisetordi ladumisega saavad hakkama isegi lapsed ning kuna tort valmib pea ise, on seda mõnus teha ka soojadel suvepäevadel, kui köögis ega kuuma ahju ees üldse ei tahaks olla. (Hetkel küll õue vaadates, khm, on raske seda ette kujutada.) 


Seekord valmistasin tavalise nelinurkse koogi asemel hoopis ümmarguse küpsisetordi. Kuna marjahooaeg pole sel aastal veel alanud ning ka sügavkülm on eelmise suve varudest suhteliselt hõre, sai küpsisekihtide vahele sobitatud hoopis eksootilisem mango. 


Kook sai imehea ning kõigilt sööjatelt ainult kiita! 






Mango-jogurti küpsisetort


  • 3 pakki Selga šokolaadiküpsiseid (olenevalt ladumis- ja/või puslepanemisoskusest võivad mõned üle jääda)
  • 1 mangokonserv 
  • 1 tops ehk 380 g kreemjat vaniljejogurtit
  • natuke alla 1.5 topsi ehk u 500 g paksemat maitsestamata jogurtit
  • 1 laimi riivitud koor ja mahl
  • soovi korral paar sl suhkrut
  • kaunistuseks värsket mangot, mustikaid vms


Võta 24 cm ümmargune lahtikäiv vorm ning laota põhi tihedalt küpsiseid täis, asetades nii palju terveid üksteise kõrvale, kui võimalik, ning täites ülejäänud ruumi küpsisetükkidega. Ideaalis peaks põhi täiesti kaetud olema. 


Sega kreemiks omavahel mangopüree (kui konservis olid tükid, siis püreesta need enne), vaniljejogurt ning 1 tops maitsestamata jogurtit. Lisa laimimahl ning -koor ning sega ühtlaseks. Kuna mangokonservid on erineva magususega ning jogurtid erineva happelisusega, maitse kreemi (oh, kes saaks selle vastu olla?) ning vajadusel lisa suhkrut. 


Ehita kook valmis, pannes kihiti küpsised ning kreem. Kokku peaks tulema 4 kihti küpsiseid ning 4 kihti kreemi. Pealmise kreemikihi võid jätta teistega võrreldes pigem õhukese. Kata vorm kilega ning jäta üleöö külmkappi maitsestuma. Enne serveerimist kata kook maitsestamata jogurti kihiga ning kaunista värske mango ning mustikatega.


Serveeri ning valmistu komplimente vastu võtma. Kõrvu las paitab midagi toredat eestimaist


Kaunist kevadpüha! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar