13.5.15

Napoleoni kook


Emade pühapäevaks tegin amarettotrühvleid, aga kuna päris ilma koogita ka üht emadepäeva tähistatud ju ei saa, tuli ahjust üks Napoleoni kook ka!


Mulle oli see esimest korda Napoleoni teha, ning kuna tegu on minu peres palavalt armastatud koogiga, siis oli latt kõrgel. Kook sai salaja valmis tehtud ning ootas peidus oma aega. Üllatus läks igati korda ning emadepäev sai magusa punkti! :)


Retseptiks võtsin paljukiidetud nami-nami oma. Tainast tegin pool, kreemi 2/3 kogust.






Napoleoni kook


Tainas:
  • 300 g nisujahu
  • 125 g külma magedat võid
  • 1,25 dl külma vett
  • 0,5 tl 30% äädikat
  • 0,5 tl soola
  • 1 muna

Keedukreem:
  • 1 l piima
  • 200 g suhkrut
  • 4 muna
  • 60 g nisujahu
  • ühe vaniljekauna seemned (või 1 tl vanillisuhkrut)





Alusta taignast. Haki jahu võiga puruks, lisa veega segatud äädikas, sool ja muna. Sõtku ühtlaseks ning jäta vähemalt 3-4 tunniks külmkappi seisma. Jaota tainas seitsmeks ning rulli tükid nii õhukeseks ja laiaks kui saad. Tee kahvliga taignalehtedesse augud ning küpseta ükshaaval iga kihti 250 kraadi juures 5 minutit. Ahjust tulnud kihid lõika kas ümmarguse või nelinurkse taldriku või alusega võimalikult suurteks ühesuurusteks põhjadeks. Järele jäänud servad murenda kaussi, nendega kaunista koogi pealmine kiht ning ääred.


Keedukreemi valmistamiseks kuumuta 0,75 liitrit piima ja 1 dl suhkrut keemiseni. Samal ajal vahusta munad ülejäänud suhkruga vahuseks. Lisa jahu, vaniljesuhkur või vaniljekauna sisu ja ülejäänud külm piim, vahusta läbi. Kalla vahustatud segu kuuma piima hulka ning kuumuta pidevalt segades madalal kuumusel, kuni vaht on kadunud ning kreem paksenenud (keema lasta ei tohi!). Kreemi keetmine võtab aega umbes 15-20 minutit. 



Just laotud kook


Kui kreem on jahtunud, pane kook kokku. Kõige alumise kihi alla võid panna törtsu kreemi, nii püsivad kihid paremini paigal. Lao tainapõhjad kreemiga vaheldumisi alusele, kahele põhjale määri enne kreemi lisamist haput moosi. Kaunista tainapuruga ning lase enne söömist üleöö jahedas maitsestuda. 


Kommentaariks nii palju, et kuigi kook vajus seistes oodatust madalamaks, olid välimus ja lõhn viis pluss! Maitse oli täiesti õige Napoleoni oma ning väga hea, aga kreemi tasakaaluks oleks moos võinud natuke hapum olla, nii et järgmisel korral kasutan suhkruta pohlapüreed. 


Magusa ampsu kõrvale magus-sulnist muusikat


    Kommentaare ei ole:

    Postita kommentaar