Suvi ja külmad supid! Jaa! Mis siis veel muret, kui värsked ürdid on oma aiast võtta. Kui kaljasupp (veel) end minu lemmikute sekka pole upitanud, siis keefiri baasil külmsuppe sööks suvel kas või igal päikeselisel päeval! Rõõsa roosa või köögiviljavärviline "valge puljongiga", minu kaussi sobib ta igati.
Mäletan, et väiksena ei saanud ma aru, kuidas täiskasvanud ometi rosoljet süüa suudavad. Peet ja heeringas koos, võeh, ja veel sellist roosat värvi! Ei minu liivakastivormid ega üle lahe Soomest toodud nuku kleit ei olnud ka nii fuksia, kui vanaema kristallkausisvaadis serveeritud salat. Õnneks sellest rumalusest kasvasin ma välja ja peedi-heeringa kooslus on ka siin supis imehea! ;)
Keefiri külmsupp tuleks paar tundi enne söömist valmis teha ning külmkappi lõunat ootama jätta. Nii saab supp maitsekam ning on ka söömise ajaks meeldivalt jahe. Kõrvale serveeri väikestest kaussidest head ja paremat, mida sööjad oma äranägemise järgi saaksid supile tõsta. Peale keedumuna ja maitserohelise sobiks lauale ka mõni kala, näiteks heeringas ja suitsukala, ning miks mitte ka suitsusingikuubikud neile, kest uimelistest suurt ei pea.
Mäletan, et väiksena ei saanud ma aru, kuidas täiskasvanud ometi rosoljet süüa suudavad. Peet ja heeringas koos, võeh, ja veel sellist roosat värvi! Ei minu liivakastivormid ega üle lahe Soomest toodud nuku kleit ei olnud ka nii fuksia, kui vanaema kristall
Keefiri külmsupp tuleks paar tundi enne söömist valmis teha ning külmkappi lõunat ootama jätta. Nii saab supp maitsekam ning on ka söömise ajaks meeldivalt jahe. Kõrvale serveeri väikestest kaussidest head ja paremat, mida sööjad oma äranägemise järgi saaksid supile tõsta. Peale keedumuna ja maitserohelise sobiks lauale ka mõni kala, näiteks heeringas ja suitsukala, ning miks mitte ka suitsusingikuubikud neile, kest uimelistest suurt ei pea.
Peedi okroška
- 500 g keedetud (või röstitud) peeti
- 2 l keefirit
- 4 värsket kurki
- suuuuur punt tilli
- suuuur punt sibulapealseid
- suuur punt peterselli
- soola
- pipart
- Serveerimiseks keedetud muna (1 sööja kohta), maitserohelist, suitsukala, heeringat, vürtskilu, singikuubikuid ...
Haki peet ja kurk väikesteks kuubikuteks. Lõika kääridega või haki noaga till, roheline sibul ja petersell peedi juurde. Maitsesta pigem tugevalt soola ja pipraga. Vala peale 1 liiter keefirit, sega läbi ning pane potitäis külmkappi maitsestuma.
Kuigi tegime suppi ettenägelikult suuuure potitäie, seda liiga pikaks ajaks ei jatkunud. Aga ega me kurda! Poes keefirit jagub ja kuni till veel õitsema ei ole läinud, tuleb kindlasti veel mõni külmsupitegu ette võtta. :)
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar