18.10.15

Valge šokolaadiga tatraküpsised


Käisin sel nädalavahetusel Toila SPAs ja olen igati vaimustuses! Alates saunadest-basseinidest kuni toreda teeninduseni välja. Kui väljast näeb SPA oma majakõrguste päikesepaneelidega ja klaasseintega uus ja uhke välja, siis seest leiab veel malmradiaatoreid, taksofone (sic!) ja 80ndate sisekujundust. Saab küll "tuusikuga sanatooriumisse" nalja teha. Samas, wellness-keskuse ala oli puhas nauding ja hommikumantlis seal ainult patseeriksingi ringi.  ;) Aga mitte sellest, kuidas ma võiksingi 33-kraadises vees elada ei tahtnud ma rääkida, vaid sellest, kuidas Toilas süüakse. Kuna SPA ise asub Ida-Eestis ja ka üle poole külastajatest tulevad just üle piiri, on ka köögis tugevat vene mõju tunda. Ja ainult parimas mõttes! Meie paketis olid nii buffee lõuna-, õhtu- kui ka hommikusöögid, nii et saime päris hea läbilõike, mis Toilas taldrikuis käib. Esmapilgul läksime keskmisesse rootsi laud / sööklasse, aga see mulje haihtus kohe kui esimesed palad suhu jõudsid. Juba saabumispäeva lõunasöögi supp võttis põlved nõrgaks: kalaseljanka nagu muiste, suuured kalatükid sees ja maitsekas, nagu peab. 20 minutit pärast check-in'i hakkasin ma enda peas nimekirja tegema toitudest, mis pärast kodus järgi teha. Õhtusöögi külmlaua seenesalat läks seljanka kõrvale samuti kirja. Teate ju küll seda buffee tavalist tiiru, et käid-võtad-sööd, uus tiir käid-võtad-sööd, uus tiir käid-võtad-sööd. Meil oli kollektiivselt nii seenesalatiga. Käisime-võtsime-sõime. Salat oli muidu nagu seenesalat ikka, ainult hakitud keedumuna oli ka sees ja sibulat veidi vähem kui supermarketi saadustel. Aga no see MAITSE. Kiitus ja au kokatädidele. Muu pakutav oli ka hea, lihtne ja kodune. Külmlaual näiteks veel heeringas mitmel moel, kodujuust, hapukurgid (jälle slaavipärasuse parimad küljed kumasid läbi). 




Hommikusöögil oli üks tädi, kes küpsetas nelja panniga pannkooke ja mis seal moosikausi kõrval oli? Jah, loomulikult hapukoor! Kes siis ilma pannkooke sööb? Meie kõrvallauas näiteks oli neljaliikmeline perekond: ema-isa (raseeritud pea ja nähtavate suurte tatoveeringutega, isa siis) ja kaks nii 10-aastast veidi pontsakat poeglast. Nad ei hakanud isegi eraldi pannukaid võtma, vaid isa tuli kuhjaga taldrikuga lauda, ema tõi kausitäie moosi ja kausitäie hapukoort kõrvale ja hunnikust ei olnud 10 minuti pärast puru ka alles. Lusikaga sai isegi koorekausi puhtaks noolitud. :)


Aga veel plusspunkte Toila SPAle: mis oli hommikusöögi pudrupoti kõrval? Suuur kausitäis astelpajumarju, ja teisetäis seemnesegu. No mida veel oma pudrule tahta? :) Ideaalne, noh! Ja kaerahelbekas oli väga hästi keedetud. Ma üldse imestan, et viimase poole aasta jooksul (suvel neid suvepäevi ju jagus) olen nii mõneski kohas supermaitsvat suure paja hommikuputru saanud. Läbi on need maitsetute tükkis jahtunud nahaga laagripudrude ajad! Või olen lihtsalt heade kokatädide juurde külla sattunud? Toilas tehakse igal juhul süüa armastusega ja seda on tunda. Ja see lahkus-abivalmidus-(vana)emalikkus, mis nendest töötajatest õhkus! Ah. :) Ainuke asi, mis kõrgemaid punkte ei saa, on pakutav kondiitritoodang. Võivahukreemid ja tehislik masstoodangu maitse. Aga tundus, et tordid-koogid tellitakse sinna juba valmiskujul, nii et kohalike kulbikeerutajatele jäävad maksimumpunktid alles!


Toila plaažil. Õnneks traktor ei olnud südametemurdja.


Pärast põhjalikku leotust naasin tsivilisatsiooni ja küpsetasin ühe hea pannitäie krõbedaid küpsiseid. Kui tatrajahust küpsiste retsepte liigub eesti lehtedel palju, siis sel korral sain inspiratsioon siit, kus tainas enne ahju panemist jahutatakse, et saada ameerikapärast cookie tekstuuri. Töötas! Head krõbe-muredad küpsised said ja mitte liiga magusad, kuna suhkrukogust vähendasin korralikult. Šokolaad annab magusust piisavalt.


Tatraküpsised valge šokolaadiga

pannitäis ehk 15 küpsist
 
  • 100 g võid
  • 50 g suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat 
  • 135 g tatrajahu
  • 0,5 tl soola
  • 0,5 tl soodat
  • 1 muna
  • 50 g valget šokolaadi

Vahusta või ja suhkur. Lisa muna ja vaniljekaunapasta ning sega ühtlaseks. Sega jahu soola ja soodaga ning lisa kaussi. Viimasena sega sisse hakitud šokolaad. Pane tainas vähemalt 20 minutiks sügavkülma või üleöö külmkappi, et segu taheneks. Vormi kahe lusikaga taignast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15 kuhjakest. Küpseta 200 kraadi juures u 15 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Lase restil jahtuda.




Mina valasin endale kõrvale klaasi keefirit, aga sobiks hästi ka näiteks münditee.  Või mõni kerge magustoidukas valge vein, näiteks Gevürtz või Mosel (oeh).


Laulu ka. Hands up for Laura Mvula ja tema "That's Alright". Puus nõksuma!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar