Sügis ei ole ainult kollastes lehehunnikutes, hommikuhallas murus ja jahedas tuules. Turud on samuti uude aastaaega edasi liikunud. Suvised marjahunnikud on asendunud hooajalistema andidega ning kõrvitsakuhjad konkureerivad hapukapsamägede ja hurmaahunnikutega. Eestimaise tooraine kõrvale jõuab järjest enam eksootikat: hurmaad, granadillid, avokaadod, kõikvõimalikud tsitruselised... aga jaa! Pilk tagasi hapukapsatele! Turutädide enda hapendatud. Puhas hool ja armastus igas pütitäies.
Ma vist ei tea kedagi, kes armastaks hapukapsaid niisama palju kui mu ema. Ta ainult nendest vist võikski taliperioodil elatuda. Aga eks tal ole õigus ka, pidavat väga kasulik olema see hapukapsas ning ega mekil ka viga pole. Vitamiinidest pungil ja seedimisele hea. Madala kalorsusega ka. Rohkem kui tavalised hautatud kapsad maitsevad mulle isiklikult vist mulgi kapsad isegi rohkem. Ikka kruupidega, nagu peab! Väga hästi passib hapukapsas ka pirukasse, nii lehttaignale lahtise pirukana kui ka pisikestesse pärmitaigna omadesse. Kunagi tegin hapukapsaga ka nn valestruudlit, ehk keerasin kapsa lavaši sisse ja küpsetasin ahjus krõbedaks. Isegi aastaid hiljem on meeles, et sai hea.
Siin aga veel üks variant, kuidas hapukapsast maitsvalt köögis kasutada. Mõtlesin, kas ta nimeks saaks vorm või frittata, aga põhjata pirukas tundus kõige sobivam. Sai tatrajahuga ja gluteenivaba. Pirukas on maitsev nii soojalt kui ka külmalt ja sobib ühtviisi nii pearoaks kui ka väiksemate tükkidena suupistelauale.
Põhjata hapukapsapirukas
26-cm vorm
- 600 g hapukapsast
- 1 dl vett
- 20 g võid
- 1 tl köömneid
- 1 sl suhkrut
- 4 muna
- 1 dl piima
- 50 g täistera tatrajahu
- soola
- võid vormi jaoks
Hauta hapukapsast madalal kuumusel 1 dl veega, kuni vesi on aurustunud. Lisa köömned, suhkur ja või. Lase madalal temperatuuril veel umbes 10 minutit podiseda. Võta pann tulelt ära ning lase kapsal jahtuda. Klopi munad lahti, lisa piim, jahu ja soovi korral veidi soola. Sega veidi jahtunud kapsas munasegusse ning vala võitatud 26-cm quiche'i vormi. Küpseta 180 kraadi juures 35-40 minutit, kuni pirukas on valmis ja pealt jumekas. Pirukas on hea nii soojalt kui ka külmalt.
Lugulauluks Röyskoppi Eple.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar