23.2.16

Kalmaarid vürtsikas tomatikastmes


Vahemere ääres väljas käies on minu üheks lemmikuks snäkiks kalmaarirõngad. Kui ma esimesi kordi elus neid sõin, mäletan, et rõngad olid pea alati kaetud paksu paneeringuga, nii et nad nägid välja nagu väikesed sõõrikud. Nüüd olen aga hakanud hindama pigem nn paljaid rõngaid, mis on ilma paneeringuta, vaid kergelt grillitud ning oliiviõlilt-tšillilt-sidrunilt viimistluse saanud. Ah, isegi sellele mõeldes, et kusagil Hispaania lämbes ja sumedas öös, endal suvekleit veidi päeval saadud liigsest päikesest naha vastas valus, tänaval väikeses baaris istuda, nina ees veiniklaas ja värskelt grillitud kalmaarirõngad... Tahaks joosta kohe lennujaama! Kohe! Oeh. Kes kannatab, see kalmaari sööb. Kui mitte Hispaania tähtede all, siis miks mitte siinsamas Eestis! 




Kust Eestis kalmaare saada? Suuremate poodide sügavkülmalettides on nüüdseks pea igal pool kalmaarid esindatud. Ja ei pea Stockmanni või Kaubamajja selleks minema. Ka näiteks Prismades-Selverites-Rimides on kalmaarid kenasti olemas, kusjuures veel nii tuubidena kui ka valmislõigatud rõngastena. Sealtsamast pelmeenide ja kalapulkade kõrvalt leiab ka juba paneeritud kalmaarirõngaid, kuid need poolfabrikaadid, mille koostisainete loetelu on pikem kui "Tõde ja õigus", soovitaks mina küll pigem sinnapaika jätta. Kuigi mõnedes poodides on kalmaarid ka sulatatuna kalaletis olemas, siis soovitan ma nad siiski ise kodus sulatada, kui vähegi aega on. Eks need isendid, mis sulatatult kalaletis lebavad, on täpselt samamoodi poodi tulnud külmutatuna ning lihtsalt tublid kulinaarialeti tädid on sulatustöö ära teinud. Kui aga ise kodus kalmaarid sulatad, saad kindel olla, et nad on värsked, mitte juba teist-kolmandat päeva forellide ja räimede vahel klaasi all pikutanud. 


Kalmaare tomatikastmes serveeritakse tihti pastaga, just mõne pika ja siledapinnalise, nagu spagettide, linguine'de või fettuccine'de juurde. Hästi sobib maitsekas kaste aga ka riisiga või miks mitte ainult koos värske ciabatta või eestipäraste tumedama pehme leivaga nautimiseks. Viimasel juhul annab retseptis välja toodud kogus kahele-kolmele eelroa mõõdu välja.




Kalmaarid vürtsikas tomatikastmes 

kahele-kolmele

  • 375 g pakk külmutatud kalmaarituube või rõngaid
  • 1 keskmine sibul
  • 2 küünt küüslauku
  • 1 väike punane tšilli 
  • 400 g purustatud tomateid
  • 1 tl pruuni suhkrut
  • 1 dl vett
  • 0,5 dl veini (nii kergem punane kui ka kuiv valge sobivad)
  • soola
  • musta pipart
  • 1 tl kappareid
  • või ja õli segu praadimiseks
  • serveerimiseks pastat, riisi või mõnd saialist, sidruniviile

Sulata kalmaarid külmkapis (u 24h). Pese kalmaarituubid külma voolava vee all ning patsuta köögipaberiga kuivaks. Lõika tuubid umbes 1 cm laiusteks rõngasteks. Koori ja haki sibul, tšilli ning küüslauk. Kuumuta pannil või ja õli segu ning prae sibul vähese soolaga klaasjaks. Lisa pannile ka tšilli ja küüslauk, vala peale vein ning lase alkoholil aurustuda. Lisa pannile purustatud tomatid, suhkur, vesi ning kapparid ja lase kastmel umbes 10 minutit madalal tulel podiseda. Maitsesta soola, pipra ja punega. Laota kastmele kalmaarirõngad, maitsesta julgelt soolaga ning lase läbi segamata kaane all umbes 5-7 minutit haududa. Kui serveerid kastet pastaga, siis on nüüd õige aeg pasta keema panna. Sega pannitäis läbi ning kuumuta veel umbes 10 minutit. Kalmaare ei tohi üle kuumutada, muidu läheb nende muidu väga õrn liha kumjaks. Tean, et paljud inimesed ei söö kalmaare just selle tõttu, et kunagi on neile tallanahaks küpsetatud kalmaare serveeritud ja see on isu pikaks ajaks ära võtnud. 




Serveeri kuumalt al dente pasta, riisi või värske saialisega. Paha ei teeks ka hea klaasike veini kõrvale võtta. Kui muidu serveeritakse mereandide juurde pigem valget veini, siis veidi vürtsikas tomatikastmes kalmaaride juurde sobib ka mõni kergem punane, või siis mõni noor ja kuiv valge. Sama vein, mis kastmesse läks, olgu ta siis punanahk või kahvanägu, sobib ka toidu kõrvale serveerida. :)


Lauluks lõunamaistel rütmidel jätkates Rodrigo y Gabriela "Hanuman"



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar