23.5.16

Võitja šokolaadikook


Saan täiesti aru, et ma olen umbes pool aastat hiljaks jäänud, aga alles nüüd lõpuks jõudsin Veski Mati retseptivõistluse võidukoogi ka kodus järgi proovida. Nimelt oli Veski Matil sel talvel retseptivõistlus, kuhu oodati tervislikke küpsetisi, mis kasutaksid peale tavalise nisujahu ka muid põnevaid püüle. Võidumees oli rukkijahuga küpsetatud peeti ja šokolaadi sisaldav suutäis. Juba veebruari alguses, kui võistlus lõppes, panin selle koogi retsepti endale ajusoppi To do listi. Nende toredate mõtetega läheb aga tihtilugu nii, et nad peavad oma aega päris pikalt ootama, enne kui realiseerimisse jõuavad. Sel korral siis pea neli kuud. (Tegelikult isegi hea tulemus, retroraudadega kreeka pähkli küpsised ootavad oma järjekorda juba üle kolme aasta...) 




Peedi-šokolaadikooke olen ka varem teinud ning need on mulle alati oma mahlasusega sümpatiseerinud. Rukkijahu kasutasin peedi-šoko kombos esimest korda ning pean tunnistama, et rustikaalne rukis sobib kooki ideaalselt! Mandlid lisavad kooki mõnusat krõmpsu ning ganache teeb argipäevase välimusega koogi pidulikumaks. Ja noh, kes saaks ära öelda šokolaadist šokolaadil? 


Nende kogustega saab ahjuplaaditäie kooki, millest piisab ka suuremale seltskonnale. Ja eks nende heade kookidega on ikka nii, et ega tavaliselt isegi topeltkogusest liiga palju just üle ei jää. ;) Kes soovib, saab kogused kaheks jagada 24-cm ümmargust lahtikäivat vormi kasutada. Kvaliteedikontrolli läbis kook mitmel rindel, saades heakskiidu nii tuntud maiasmokkadelt kui ka muidu väikestelt magusasõpradelt. (#success!) Läheb uuesti tegemisele. Lähiajal. 





Peedi-šokolaadikook

ahjuplaaditäis
  • 6 muna
  • 300 g rafineerimata suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 200 g tumedat 70% šokolaadi
  • 200 g võid
  • 200 g täistera rukkijahu
  • 1,5 tl küpsetuspulbrit
  • 4 sl magustamata kakaopulbrit
  • 500 g toorest peeti
  • 100 g mandleid

Glasuur:
  • 100 g tumedat 70% šokolaadi
  • 200 ml rõõska koort


Sulata potis või ja šokolaad ning jäta jahtuma. Teises kausis sega jahu, kakao ning küpsetuspulber. Riivi toores peet peene riiviga ning purusta blenderis mandlid jämedaks puruks. Vahusta munad suhkru ja soolaga. Sega munavahu juurde šokolaadivõi, seejärel kuivained ning viimasena peet ning mandlid. Sega tainas ühtlaseks ning vala küpsetuspaberiga kaetud kõrgete äärtega ahjuplaadile. Küpseta 200 kraadi juures umbes 35 minutit. 

Glasuuriks kuumuta koor peaaegu keemiseni, võta tulelt ning lisa šokolaaditükid. Sega ühtlaseks ning vala veidi jahtunud koogile. Lase enne söömist koogil seista, et maitsed ühtlustuksid. Kook on parim külmalt küpsetusjärgsel päeval. 


Esmaspäeva õhtuks ja ilusaks nädalaks üks suverütmides Crystal Fighters'i "You & I".





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar