30.11.16

Gluteenivabad riisijahust piparkoogid


Esimene advent juba möödas, on viimane aeg jõuluküpsetiste hooaeg avada!






Ma olen teada-tuntud piparkoogisõber, ning kuigi kodutehtud piparkoogid on ALATI paremad kui pakist tulnud, siis olen avatud uutele maitsetele (loe: uudishimu on suur). Igal aastal vaatan detsembrikuus poes ka piparkoogileti üle, et näha, kas mõni tootja on millegi uue ja põnevaga hakkama saanud. Kui miski pilku köidab, siis on kindel, et pean selle ka ära proovima. Ja tavaliselt pärast proovimist nentida, et ei olnud need koogid nii vinged midagi. (Ka häid üllatusi on samas olnud, näiteks Perenaise pagariäri valge šokolaadi ja matcha'ga piparkoogid on väääga head!) 


Sama kohe-on-vaja-ära-proovida-muidu-suren lugu on mul piimatoodetega. Kui uued jogurtid ja kohupiimakreemid jms müüki tulevad, siis tavaliselt ostan ma neid ühe korra, et maitsta, millega siis nüüd jälle hakkama on saadud. Ja siis pöördun jälle tagasi oma maitsestamata jogurti ja naturaalse kohupiima juurde. :D Paar erandit siiski on, mis mulle ka juba "maitsega" kujul koju vahel ikka satuvad: Alma kakao kohupiimakreem (pakendil nimega "toiduvalmistamise kohupiim", ee.. okei. Seda kasutusjuhendit ma küll eiran ja söön otse lusikaga), Alma Muah! stracciatella jogurt ja Tere vaniljepuding. Aga pean tunnistama, et isegi need tunduvad mulle paljalt süües liiga lääged, ning tavaliselt maiustan nendega maitsestamata jogurtiga pooleks, lisades ka hapusid marju. Mäng aga ise on tore - seista piimaleti ees ja vaadata kolekirevaid pakendeid ja otsida uusi veel proovimata maitseid. 




Sel korral gluteenivabad piparkoogid riisijahust. Kakud said pigem heledad, sest ei kõrvetanud oma suhkrut siirupiks liialt tumedaks. Kui kasutad aga poest ostetud tumedat siirupit, näiteks Dansukkeri oma on igati hea, saad klassikalised tõmmumad koogid. Vürtse ja eriti just musta pipart soovitan heldelt panna, ning kindlasti mitte apelsinikoort taignast välja jätta! Inspiratsiooni sain Lia Virkuse tatrapiparkoogitaignast.





Riisijahust piparkoogid

700 g tainast
  • 1 dl tumedat siirupit
  • 0,75 dl suhkrut
  • 2 tl kaneeli
  • 1,5 tl ingverit
  • 1 tl kardemoni (umbes 5 kupart)
  • 1 tl nelki
  • veidi riivitud muskaatpähklit
  • 0,5 tl värskelt purustatud pipart
  • 0,5 tl soola
  • 125 g võid
  • 1 apelsini riivitud koor
  • 350 g riisijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 suur muna
Suhkrusiirup:
  • 2 kogust suhkrut
  • 1 kogus vett

Kõigepealt valmista suhkrusiirup. Selleks sulata pool suhkrust paksupõhjalises metallpotis ilma segamata, kuni suhkur on karamellikarva. Liiguta potti pliidil ringi, et juba sulanud suhkur ülejäänud osaga paremini seguneks, kuid ära sega. Kui suhkur on kena tume, võta pott korraks tulelt ning lisa ettevaatlikult keev vesi. Pane pott tagasi tulele, lase paar sekundit uuesti soojeneda ning alles siis pista lusikas potti. Sega minut-paar, ning lisa ülejäänud suhkur. Kuumuta kuni ka teine pool suhkrust on ühtlaselt siirupisse segunenud. Võta tulelt ja lase jahtuda. Suhkrut peab kotkapilguga jälgima, sest kui kristallid saavad liiga palju kuuma, siis tuleb suhkrule mõru kõrbemaitse juurde.


Nüüd võid taingateoga alustada. Kuumuta 1 dl siirupit suhkruga ühtlaseks. Lisa vürtsid ja sool ning kuumuta nii minutijagu. Lisa seejärel võitükid ning sega ühtlaseks. Võta tulelt ja lase jahtuda. Samal ajal riivi apelsinilt koor ning lisa jahtuvasse siirupisegusse. Sega jahu küpsetuspulbriga ning löö kaussi muna. Vala nüüdseks juba veidi jahtunud siirupi-võisegu kaussi, (teise äärde kui muna, et muna kuuma siirupiga kokku puutudes küpsema ei hakkaks ja et kaussi omletti ei tekiks) ja sega ühtlaseks. Tainas on veidi vedel, kuid jahtudes taheneb. Mässi tainas kilesse ja lase enne piparkookide küpsetamist vähemalt üleöö külmkapis maitsestuda. 


Rulli tainas vähese (riisi)jahuga õhukeseks, lõika meelepärased kujundid ning küpseta umbes 8-10 minutit, kuni kuldpruunid. Kaunista meelepärase glasuuriga - kas traditsioonilise suhkruvaaba, või näiteks tumeda- või valge šokolaadiga. 


Kenny Garrett ja "Sing A Song Of Song" - mõnus kolmapäevaõhtune nädala selgroo murdmise jazz.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar