16.1.17

Maapähklivõi-moosimusid


Maapähklivõi ja marmelaad - Ameerika lemmik duo (kui nende muid trende nagu peekon+vahtrasiirup ja peekon+šokolaad ja peekon+ükskõikmis mitte arvesse võtta). Kui meie moosisaia USA versioon on maapähklivõi ja marmelaadi sai, siis meie moosimuside vaste võiks olla maapähklivõi-moosimusid. Või siis peanut butter jelly küpsised. Maapähklivõi annab küpsistele mõnusa soolaka ja pähklise maitse, muutes samal ajal oma rammususega küpsised tõesti suussulavaks ja hõrguks. Kaerajahu nisujahu asemel lisab kiudaineid ning pruun rafineerimata suhkur valge asemel karamellist maiku. Neid küpsised võivad nautida ka kõik, kes nisutooteid või gluteeni väldivad. Küpsiste peale sobivad kõik hapukad moosid, minule sattus Loodusväe mahe pohlamoos. 





Pean ausalt tunnistama, et esimesed korrad, kui maapähklivõid maitsesin, ei jätnud see mulle erilist muljet. Soolane ja suulakke kleepuv pasta - ei tegu ega nägu. Aga vaikselt hakkas maapähklivõi mekk mulle nii meega leival magustoiduks, banaaniviiludega maitsestamata jogurtis hommikusöögiks kui ka satay-kastmes soolaste toitude juures meeldima ning nüüd on purgike helepruuni rammusat maapähklivõid mul alati köögikapis olemas. See on üks nendest toiduainetest, mida ma olen ammu-ilma mõelnud ka ise teha, aga ikka kükitab kapiriiulil poesiltidega peanut butter'i purgike... Üks minu lemmikuid maapähklivõid on Marks and Spenceri oma, ikka tükiline crunchy variant. Kuna nad oma Eesti poe otsustasid kinni panna, siis on üldse veel viimased kuud võimalik seda siitmailt osta. (Vist juunikuuni?) Aga hea on ka näiteks Rimi Eco maapähklivõi, kus sees 100% maapähkleid. Kindlasti tasub alati enne ostmist maapähklivõi purgilt koostisosade nimekirja lugeda, et ei satuks mõne isendi peale, kus ainult 60-70% pähkleid sees on ja ülejäänud (tihtilugu palmi)õli, suhkur ning muu jama on. 



Maapähklivõi-moosimusid

12 tk
  • 70 g maapähklivõid
  • 3 sl pruuni rafineerimata suhkrut
  • 40 g täistera kaerajahu
  • 1 muna
  • vaniljekaunapastat
  • küpsetuspulbrit
  • soola
  • pohla- või muud meelepärast hapukat moosi

Sega maapähklivõi suhkru, muna ja vaniljega ühtlaseks Lisa küpsetuspulbrija soolaga segatud jahu ning sega ühtlaseks. Vormi käte abiga väikesed pallikesed ning aseta nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vajuta pöidlaga küpsiste keskele moosi jaoks süvendid. Küpseta 200 kraadi juures umbes 12-15 minutit, kuni musid on helekuldsed. Lase plaadil minut-kaks jahtuda ning tõsta ümber küpsiserestile edasi jahtuma. Tõsta igale küpsisele veidi moosi ning lase jahtuda - seistes küpsised tahenevad, aga jäävad ikkagi seest mõnusalt pehmeks. 


Grandbrothers - Ezra Was Right






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar