14.3.17

Gluteenivabad Digestive küpsised


Ahoi kevadehõng! Nädalavahetusel Kalamajas jalutades tundus küll, et talv on juba oma kohvreid kokku pakkimas ja minekut tegemas. Pärast nina õues päikese poole tiirutamist tundus üks küpsisetegu ette võtta täpselt päeva jätkuks sobivat. Et oleks, mida tassi tee kõrval näkitseda.







Koogiküpsetajad teavad, et küpsisepõhjad on üks ühed tänuväärsed asjad - kiire kokku segada ja köök ei kattu kausside-jahuhunnikutega. Lisapluss on loomulikult ka see, et kuigi eelküpsetamine teeb põhja krõbedamaks, siis igati mõnus on sulavõiga segatud küpsisepuru koogitäidise all ka lihtsalt niisama. Nii et ahjuvabade kookide valmistamiseks on küpsisevaru kapis lausa hädavajalik!


Kuigi lihtsaim tee oleks koogipõhi poeküpsistest valmistada, ei ole ka ise küpsiste valmistamine suur kunsttükk. Meie enda nö kandiliste küpsiste kõrval on ühed populaarseimad küpsised, mida kookides kasutada digestiivküpsised ehk Digestive'id. Tuntuks saanud tänu juustukookidele, tehakse tänapäeval üle maailma Manhattani jms toorjuustukooke just Digestive'itest (ok, USAmaal pamiselt graham cracker'itega) põhjadele. Ka kaubandusvõrgust leiab järjest rohkemaid Digestive'ite brände, ning isegi Eesti oma tootjad on hakanud sama nime all küpsiseid tootma. Kui ma enne mainisin meie nelinurkküpsiste vs Digestive'ite võistlust parima koogipõhja küpsise kohale, siis Kalev on kompromissile läinud ning hakanud nelinurkseid Digestive'e tootma. Nii, et kes ei tea, kas valida klassikalisi kandilisi või Digestive'e, võivad Kalevi küpsiseid ostes kaks ühes saada. Võit-võit? 


Ja ei saa kommenteerimata jätta - reisilt tagasi tulles vaatasin poole silmaga ka Eesti pagarisaate finaali tagantjärgi ära. Veidi ikka kurb oli viimases saates poe valmistoodangut toorainena näha. Oli ju küpsetamissaade? Ja võin igati kinnitada, et Digestive'ite tegu on igal ajal kiirem kui ükskõik mis keeksitegu... Oeh. Tean, et eesti võistlust ei saagi (veel) võrrelda briti originaalsaate "Great British Bake Off"'iga, aga seal on lehttaigna tegemine igapäevane asi, kooke kaunistatakse makroonidega nii muuseas ning keeruliseks läheb siis, kui peab filotainast ise venitama või viis erinevat pärmitainast valmis sõtkuma, samal ajal kolme mousse'i kokku vahustades ning tulist karamelli venitades. Ei taha kuidagi Eesti versiooni maha teha, ta ongi hetkel veel lapsekingades ning peab kohalikesse oludesse sobituma. Lihtsalt, et. Oeh. Loodetavasti jõuab järgmine kodumaine hooaeg ka nii kaugele, et kõik osalejad lülitavad ikka ahju sisse, kui finaalvõistluseks läheb, mitte ei ava lihtsalt poest ostetud pakki. 




Traditsioonilised Digestive'id valmivad täisteranisujahust, tihti lisatakse ka kaerajahu (või peenelt purustatud kaerahelbeid). Siin aga klassikalise retsepti gluteenivaba variant, täistera nisujahu asendamas riisijahu ja maisitärklis, et ka gluteenitalumatud ei peaks juustukoogile põhja pärast ei ütlema. Vaata ka klassikalise Digestive'ite retsepti eeskujuks võtnud talvehõngulise küpsiseretsepti, kus kakud on põnevama kuue saanud jõuluvürtside ja šokolaadiglasuuri abil.


Muide, Digestive'id on brittide ühed lemmikküpsiseid, mida tee sisse kasta. :) 


Gluteenivabad Digestive küpsised

18 küpsist, ahjuplaaditäis

  • 60 g riisijahu
  • 30 g maisitärklist
  • 100 g täistera kaerajahu
  • 0,5 tl söögisoodat 
  • 50 g rafineerimata suhkrut (nt muscovado)
  • näpuotsatäis soola
  • 100 g võid
  • 2 sl piima (võib ka taimne piim olla)

Sega kuivained omavahel. Näpi juurde või ning lisa lusikahaaval piim, kuni saad ühtlase taigna. Pane taignapall veerand tunniks külmkappi puhkama. Rulli kahe toidukile vahel ettevaatlikult õhukeseks. Lõika klaasi või küpsisevormiga küpsised ning tõsta spaatliga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Torgi kahvliga küpsistesse augud ning küpseta 180 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Lase plaadil mõned minutid taheneda ning jahuta lõplikult restil. Hoia õhukindlas karbis või kasuta kohe koogipõhja jaoks. 


Alt-J on uue singliga välja tulnud. Kiidan. (Kui kuulad, vaata, et basskõlar töötaks.)




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar