Selliseid nn tooreid kevadrulle sain esimest korda Lyonis elades, kui mu vietnami juurtega korterikaaslane need meile valmis rullis. Oma (muide restoraniperenaisest) vanaema retsepti järgi tehtud kevadrullidesse käis traditsiooniliselt nii liha kui ka mereannid: peenikesed praetud sealiharibad ning krevetid. Mäletan, et kuigi algul tundus veider mõlemat koos samas roas näha, siis rulle maitstes sain aru, et kõike oli täpselt õiges vahekorras ning maitsed olid igati paigas!
Heal lapsel mitu nime, ning restoranide menüüs tavaliselt kevadrullide nime all olevaid isendeid tellides saab frititud rullid. Vietnami kevadrullid, õige nimega gỏi cuốn, aga mõnes kohas kutsutud ka värsketeks kevadrullideks või suverullideks, on aga toored ning tihti priskemad kui frititud kevadrullid.
Traditsiooniliselt on gỏi cuốn'ides miskit valku (krevetid ja/või külmad sealiharibad), miskit värsket (porgand, salatileht, idud,..), miskit ürti (münt,basiilik, koriander,... ) ja tihti ka nuudlid. Kõik see on riisipaberisse keeratud ja sageli serveeritakse rullide juurde maapähklivõi-kookospiimakastet nimega satay. Just see kaste ongi tänase postituse staar! Kevadrulle on minu arvates kõige vahvam teha retseptivabalt, kui igaüks saab ise oma rullid kokku keerata täpselt nii, nagu ise tahab. Mis aga kevadrullidele viimase lihvi annab ja nad oi-kui-hõrguks teeb, on just see kaste.
Kes soovib, võib kastet kohe topeltkoguse teha, siis on seda hea külmkapist võtta. Satay kaste on imehea ka soojades vokiroogades nuudlite või köögiviljade maitsestamiseks ning kana satay kastmes viib lausa keele alla!
Heal lapsel mitu nime, ning restoranide menüüs tavaliselt kevadrullide nime all olevaid isendeid tellides saab frititud rullid. Vietnami kevadrullid, õige nimega gỏi cuốn, aga mõnes kohas kutsutud ka värsketeks kevadrullideks või suverullideks, on aga toored ning tihti priskemad kui frititud kevadrullid.
Traditsiooniliselt on gỏi cuốn'ides miskit valku (krevetid ja/või külmad sealiharibad), miskit värsket (porgand, salatileht, idud,..), miskit ürti (münt,basiilik, koriander,... ) ja tihti ka nuudlid. Kõik see on riisipaberisse keeratud ja sageli serveeritakse rullide juurde maapähklivõi-kookospiimakastet nimega satay. Just see kaste ongi tänase postituse staar! Kevadrulle on minu arvates kõige vahvam teha retseptivabalt, kui igaüks saab ise oma rullid kokku keerata täpselt nii, nagu ise tahab. Mis aga kevadrullidele viimase lihvi annab ja nad oi-kui-hõrguks teeb, on just see kaste.
Kes soovib, võib kastet kohe topeltkoguse teha, siis on seda hea külmkapist võtta. Satay kaste on imehea ka soojades vokiroogades nuudlite või köögiviljade maitsestamiseks ning kana satay kastmes viib lausa keele alla!
Satay kaste
- 1 dl kvaliteetset maapähklivõid
- 400 g purk kookospiima
- poole sidruni mahl
- 3 sl sojakastet
- 1 sibul
- 1-2 küünt küüslauku
- 2 sl suhkrut
- 0,5 tl tšillihelbeid
Koori ja riivi sibul ning küüslauk. Pane kõik ained potti ning kuumuta segades keema. Keera tuli madalaks ning kuumuta umbes 7-10 minutit, pidevalt segades. Kaste on kohe söömiseks valmis!
Ja kevadrullid!
Tavaliselt rullin ma riisipaberisse salatilehe ja nuudlid, ning ülejäänu osas varieerin. Minu üks lemmikuid on näiteks üldse tiba eksootilistem täidis: avokaado + mango + münt, aga ka krevetid + kurk + mungoa idud on imehea kombo. Ilusat värvi annavad rullidele porgand ja hästi peenelt riivitud punane kapsas.
Kevadrullid
- riisipaberit
Täidiseks näiteks:
- mungoa või riisinuudleid
- porgandit
- salatilehti
- mungoa idusid
- kurki
- paprikat
- krevette / vähisabasid
- praetud peenikesi sealiharibasid (maitsesta ainult soola-pipraga)
- mangot
- avokaadot
- basiilikut
- värsket piparmünti
Kõrvale Chet Baker ja tema "Almost Blue".
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar