.jazzino.

7.3.17

Lihtne satay kaste kevadrullide kõrvale



Selliseid nn tooreid kevadrulle sain esimest korda Lyonis elades, kui mu vietnami juurtega korterikaaslane need meile valmis rullis. Oma (muide restoraniperenaisest) vanaema retsepti järgi tehtud kevadrullidesse käis traditsiooniliselt nii liha kui ka mereannid: peenikesed praetud sealiharibad ning krevetid. Mäletan, et kuigi algul tundus veider mõlemat koos samas roas näha, siis rulle maitstes sain aru, et kõike oli täpselt õiges vahekorras ning maitsed olid igati paigas! 








Heal lapsel mitu nime, ning restoranide menüüs tavaliselt kevadrullide nime all olevaid isendeid tellides saab frititud rullid. Vietnami kevadrullid, õige nimega gỏi cuốn, aga mõnes kohas kutsutud ka värsketeks kevadrullideks või suverullideks, on aga toored ning tihti priskemad kui frititud kevadrullid. 





Traditsiooniliselt on gỏi cuốn'ides miskit valku (krevetid ja/või külmad sealiharibad), miskit värsket (porgand, salatileht, idud,..), miskit ürti (münt,basiilik, koriander,... ) ja tihti ka nuudlid. Kõik see on riisipaberisse keeratud ja sageli serveeritakse rullide juurde maapähklivõi-kookospiimakastet nimega satay. Just see kaste ongi tänase postituse staar! Kevadrulle on minu arvates kõige vahvam teha retseptivabalt, kui igaüks saab ise oma rullid kokku keerata täpselt nii, nagu ise tahab. Mis aga kevadrullidele viimase lihvi annab ja nad oi-kui-hõrguks teeb, on just see kaste.


Kes soovib, võib kastet kohe topeltkoguse teha, siis on seda hea külmkapist võtta. Satay kaste on imehea ka soojades vokiroogades nuudlite või köögiviljade maitsestamiseks ning kana satay kastmes viib lausa keele alla!





Satay kaste

  • 1 dl kvaliteetset maapähklivõid
  • 400 g purk kookospiima
  • poole sidruni mahl
  • 3 sl sojakastet
  • 1 sibul
  • 1-2 küünt küüslauku
  • 2 sl suhkrut
  • 0,5 tl tšillihelbeid

Koori ja riivi sibul ning küüslauk. Pane kõik ained potti ning kuumuta segades keema. Keera tuli madalaks ning kuumuta umbes 7-10 minutit, pidevalt segades. Kaste on kohe söömiseks valmis!


Ja kevadrullid!


Tavaliselt rullin ma riisipaberisse salatilehe ja nuudlid, ning ülejäänu osas varieerin. Minu üks lemmikuid on näiteks üldse tiba eksootilistem täidis: avokaado + mango + münt, aga ka krevetid + kurk + mungoa idud on imehea kombo. Ilusat värvi annavad rullidele porgand ja hästi peenelt riivitud punane kapsas. 




Kevadrullid 
  • riisipaberit
Täidiseks näiteks:
  • mungoa või riisinuudleid
  • porgandit
  • salatilehti
  • mungoa idusid
  • kurki
  • paprikat
  • krevette / vähisabasid
  • praetud peenikesi sealiharibasid (maitsesta ainult soola-pipraga)
  • mangot
  • avokaadot
  • basiilikut
  • värsket piparmünti


Valmista nuudlid pakil oleva õpetuse järgi ning seejärel loputa külma vee all. Leota riisipaberit toasoojas vees nii 5-10 sekundit ning tõsta see enda ette siledale pinnale. Laota paberi endapoolse otsa keskele kõik hea ja parem ning rulli kevadrull kokku. Selleks tõsta kõige pealt endapoolne äär ning seejärel mõlemad ääred täidisele ning rulli rull endast eemale tihedalt kokku. Viimane äär peaks ise rulli kokku kleepima. Rulli kõik rullid valmis ning serveeri satay kastmega. 


Kõrvale Chet Baker ja tema "Almost Blue".
Posted by rebane
Labels: kookos, marinaad & kaste, pähkel, riis, suupiste

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Uuem postitus Vanem postitus Avaleht
Tellimine: Postituse kommentaarid (Atom)

Tere tulemast !

Kui tore, et sa siia lehele oled maandunud.

Siit leiad minu köögikatsetusi & jututamist. Kaalukauss on peamiselt magusate retseptide poole kaldu ning esinduslikult on oma koha sisse seadnud gluteenivabad küpsetised.

Loodan, et leiad siit retsepte ning põnevaid maitsekooslusi, mida ise järele proovida. Või kui ka köögis aega napib, siis oled oodatud lugema ja pilte vaatama ja mulle joonistama-kirjutama. :)

kristi.

@ Instagram

otsi ! äkki näkkab !

avokaado banaan bataat DIY eesti köök gluteenivaba hernes ja uba hommikusöök jogurt jook juust jõulud kaerahelbed kaerajahu kapsas kartul karulauk keefir keeks ja muffin kikerhernejahu kinoa kodujuust kohupiim kook kookos kookosjahu kurk kõrvits küpsetamata magustoit küpsis laktoosivaba leib linnuliha läätsed magustoiduklassika maiustus mandlijahu mango marinaad & kaste marjad martsipan meri moos ja hoidis odrajahu paprika peet pirukas ploom pommu porgand prantsuse köök pähkel rabarber reis ricotta riis riisijahu rukkijahu salat seen sibul soolane ja soe spinat supp suupiste suvikõrvits šokolaad taimetoit tatar tofu tomat toorjuust toortatrajahu tsitrus vegan virsik ja nektariin ja aprikoos õun
  • DIY (9)
  • eesti köök (37)
  • gluteenivaba (163)
  • hommikusöök (35)
  • jook (7)
  • keeks ja muffin (31)
  • kook (138)
  • küpsetamata magustoit (29)
  • küpsis (58)
  • magustoiduklassika (23)
  • maiustus (17)
  • marinaad & kaste (15)
  • moos ja hoidis (9)
  • pirukas (38)
  • prantsuse köök (15)
  • reis (18)
  • salat (16)
  • soolane ja soe (58)
  • supp (21)
  • suupiste (53)
  • vegan (45)

piilun ka :

  • Kokkama Ragnega
    Dubai šokolaadi juustukook
  • davahtaresidence
    sidruni-jogurti-misiganes kook
  • Tuuli Retseptid
    Kaks lihtsat suvist kondenspiima-maasikakooki
  • KOOGIKONTOR
    Baski juustukook rabarberiga
  • Siit nurgast ja sealt nurgast
    Rabarberi-rullbiskviit
  • Silja, Food & Paris
    Sparglisalat kruupidega
  • noad-kahvlid
    Pannkoogitort kohupiima-maasikatäidisega
  • Kaju Köök
    Vaarikatega sidruniküpsised
  • Puhas rõõm
    Mocha Mousse
Vaadake 5 Kuva kõik
Siin lehel avaldatud teksti ja piltide loata kasutamine ei ole lubatud.
Teema Lihtne. Toetab Blogger.