4.9.17

Sügisesse magusa lainel: kodune pihlakajäätis


Sel aastal on pihlakad eriti viljakad, oksad ilusatest marjadest lookas. Kuigi linnapildis on pihlakamarju päris tihti näha, siis korjavad marjakobarad vähegi saastatumas õhus endale korralikult mustust külge ning nendest süüa ma ei soovitaks teha. Kui aga kusagil linnast väljas juhtud kena pihlaka otsa, siis soovitan käärid kaasa haarata ning endale mõned kenad kobarad korjata. Pihlakaid panin mina sel aastal ka niisama külma - puhastatud marjade ja ühe karbi isegi väikeste kobaratena. Et oleks, millega talvel veekarahvinidesse särtsu tuua ning kobaratega vaagnaid kaunistada. 



Täiesti vapustavalt ilus värvierinevus on kultuur- ja metsikutel pihlakatel. Kultuurmarjad siis need tumedamad.



Aga ka toidus on pihlakad päris toredad. Näiteks kui pihlakatest-arooniatest-õuntest (kõik head odavad saada) moos keeta, maitseb see pea nagu pohlamoos (muidu kallis kraam). Talvel hapukapsa ja verivorsti kõrvale sobib nagu valatult! Selle moosi retsepti leidsin kunagi nami-namist ning olen seda juba aastaid teinud. Uues seltskonnas kaasneb sellega tavaliselt ka mäng "mis kolmest viljast on moos tehtud?" ning siiamaani ei ole veel keegi kõiki õigeid ära arvanud. ;)


Siin aga juba sügiselainel, kuid veidi veel suve igatsev magustoit - pihlakajäätis! Jäätis saab hea hapukas ning pihlakatest kaunilt heleroosa. Kui magusasõpru on rohkem, siis soovitan kahekordse koguse teha. 



Lihtne kodune pihlakajäätis

  • 100 g puhastatud pihlakamarju
  • 0,5 dl vett
  • 30 g tuhksuhkrut
  • 2 munakollast
  • 2 dl rõõska koort

Valmistamistamine ise on imelihtne. Püreesta pihlakad veega ühtlaseks. Vahusta munakollased tuhksuhkruga heledaks vahuks. Teises anumas vahusta ka koor. Sega pihlakapüree munavahuga ning seejärel vahukoorega ühtlaseks. Vala karpi ning lase enne serveerimist vähemalt 4-t tundi sügavkülmas seista. Eriti õhulise tulemuse saad, kui käid iga poole tunni tagant esimesed paar tundi jäätist kahvliga läbi segamas. Kui sul on kodus jäätisemasin, siis võid ka seal pihlaka-muna-kooresegu jäätiseks külmutada. Lase jäätisel pool tunnikest enne serveerimist tavalises külmas sulada.


Ilusat septembri algust! :) Jazz'ihoogu argipäeva Tommy Guerreroga - "Cut the Reins".




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar