28.6.18

See kõikse parem klassikaline kohupiimakook, tervisesõbralikumas vormis


Ja ongi juunikuu juba otsa saamas? Ja päevad hakkavad juba jälle pikemaks minema? Appii! Kuhu see aeg nüüd jõudis kaduda? Õnneks terendab mul juulis puhkus, et seda paljukiidetud suve juba ise lähemalt uurida. Ja ma olen üpris mureta - absoluutselt null plaani selleks ajaks tehtud, ei ühtki lennupiletit ostetud, esimest korda täiesti eestimaiselt oma suvepuhkus veeta õnnistab mind kindlasti karastavate kraadide ning ootuspäraste vihmahoogudega. #eestisuvi. 







Loodan, et teil kõigil läks jaanipäev kenasti! Lõkkehüpete, mahlase grilli ja suurepärase seltskonnaga. Ja et ei puuduks laulud, saunatamised ning öised ujumaskäimised! Ah, kõlab imeliselt. Mul õnnestus sel aastal täpselt enne jaane endale külmetus külge pookida, ning jaanilaupäeva veetsin horisontaalis, seltsilisteks sõbrad Sudafed ning Hexoral. Kõigi jaaniootusele elasin aga südamest kaasa ning vahva oli vaadata, kuidas inimesed lihamarinaadidest räägivad, silmad säramas, või murelikult kulmu kortsutades arutavad, kas peaks tegema rabarberikoogile peale besee- või biskviitkatte. #eestisuvi vol 2. :) 


Suviste kookide lainelt nüüd aga aegumatu klassiku, minu koogiedetabeli vankumatu lemmiku - kohupiimakoogi juurde! Sel korral sai kook kaerapõhja ning suhkrupaki jätsin targu kapiukse taha puhkama. Mis aga kindlasti ei tohi puududa, on üks tore peotäis rosinaid. Sealt Tootsi radadelt, kui keegi täpsemaid koguseid küsib. Koogil saab põhi päris õhuke, nii et kes tahab paksemat põhja ja koogile ka veidi ääri teha, või 24/26-cm lahtikäivat vormi kasutada, võtku nii põhja- kui ka täidiseaineid topelt.  



Klassikaline kohupiimakook, veidi tervislikumas võtmes

11 x 30 cm ahjuvorm

Kaerajahust muretainas:
  • 30 g võid
  • 70 g täistera kaerajahu
  • 2 sl agaavisiirupit
  • tera soola
Täidis:
  • 400 g pakikohupiima
  • 50 g agaavisiirupit
  • vaniljekaunapastat
  • 2 muna
  • törts keefirit või maitsestamata jogurtit - nii 20 g
  • (väike) peotäis pestud rosinaid

Põhja jaoks blenderda võitükid, sool, siirup ja jahu ühtlaseks puruks. Agaavisiirup muudab taina hästi töödeldavaks ning tavaliselt muretaignasse lisatavat väikest törtsu vett ei olegi vaja. Suru tainas õhukeselt vormi põhja ning pane täidise valmistamise ajaks külmkappi. Algul võib tunduda, et tainast jääb väheks, kuid see kogus katab kenasti õhukese kihina vormi põhja. 


Sega kohupiim jogurti või keefiriga lahti, maitsesta siirupi ja vaniljega ning sega juurde lahtiklopitud munad. Viimasena lisa rosinad. Kui oled suur rosinasõber, siis ikka Tootsi soovituste järgi. Vala täidis põhjale ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta umbes 25-30 minutit, kuni täidis on tahenenud, kuid pealt veel eriti jumet pole saanud - nii oled kindel, et ei ole kooki üle küpsetanud ning saad mahlase tulemuse. Kuna kook on lahjemapoolsem, siis ei taha ta liiga kaua kuumas istuda. Jahuta ning serveeri kas leigelt või jahtunult. Mulle maitsevad kohupiimakoogid kõige rohkem, kui nad on saanud täielikult jahtuda, soovitavalt üleöö.


Kõlarisse Koop ja Koop Island Blues.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar