30.4.19

Kaeraruudud pähklite ja kliidega


Õunakastme retsepte leiab palju inglisekeelsetest retseptiblogidest ja -raamatutest, kuna mingil hetkel avastas keegi, et see on ju geniaalne viis, kuidas küpsetistes või-jahu-suhkru osakaalu vähendada. Kodumaistes retseptikogumikes on õunakastme retsepte hetkel veel hõredalt, aga loodetavasti on see lähiajal muutumas. Õunakaste lisab mahlakust, tänu millele saab rasvainet vähem lisada, kartmata, et küpsetis kuiv jääb. Samuti saab vähendada suhkru osakaalu, kuna õun on juba ise looduslikult päris magus, ning jahu asendab õunakaste mahu poolest. 



Ma olen viimastel sügistel õunu just sarnasel kujul hoidistanun - ubinad tükkideks, veetilgaga potti veidikeseks keema ning siis kas suristan saumiksriga tükiliseks püreeks või jätan ta lihtsalt veidi pudruks keenud kujule, ning seejärel purki. Ei mingit suhkrut pole vaja lisada, kui purgid on korralikult steriliseeritud, ning talvisel ajal on hea purk lahti teha kas niisama moosina söömiseks või just nii õunakastmena küpsetistes kasutamiseks. 


Ka poes on paaril brändil müügil õunakaste, näiteks Salvestil ja ka Rimi ICA sarjal olen õunakastet näinud. Neis on aga tavaliselt tsuts ikka suhkrut ka lisatud, päris ilma varianti ma veel ei ole kohanud. 





Inspiratsiooni nende ruudukeste jaoks sain mitmelt erinevalt netilehelt, kuid lõpuks läks ikka katsetamiseks omaenda köögis ja peas. Nii et otse viidata ei saagi, kuid kui keegi veel õunakastme kasutamiseks ideid otsib, tasuks guugeldada apple sauce'i.   


Olin taigna juba valmis seganud ning ruudud isegi ahju lükanud, kui sain aru, et olin koogi ju päris klassikaliste jõuluvürtsidega teinud. Kuigi väljas juba paistab kevad, ju siis päris nö talviste küpsetiste aeg läbi veel ei ole. Ja kui vaatamata päevasele päikesele on öised temperatuurid ikka veel nulliringis, ei tasu veel kardemoni-nelki-muskaatpähklit päris ära peita. Kellele see kombo liiga jõulune tundub, võib lisada näiteks ainult vaniljet ja kaneeli ning teised vürtsid retseptist välja jätta. Saab hea ka nii. Soovi korral tee ruutudele peale glasuur toorjuustust, tuhksuhkrust ja veidikesest sidrunimahlast. 




Kaeraruudud

u 8-10 tk
  • 250 g vähese suhkruga või suhkruta õunakastet
  • 60 g kookosõli
  • 2 muna
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • 80 g täistera kaerajahu
  • 40 g kaerakliisid
  • 1 sl demerara suhkrut
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl purustatud kardemoni, umbes 5-6 kupart
  • veerand tl jahvatatud kaneeli
  • veerand tl riivitud muskaatpähklit
  • näpuotsatäis soola
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • väike peotäis meelepäraseid pähkleid, näiteks mandleid, mets- või kreeka pähkleid
  • soovi korral tuhksuhkrut või toorjuustuglasuur toorjuustust, tuhksuhkrust ja sidrunimahlast

Sulata kookosõli ning sega õunakastme ning munadega. Kui kasutad vaniljekaunapastat, lisa kaussi ka see. Kui kasutad vaniljesuhkrut, lisa see koos vürtsidega jahule. Sega teises kausis kõik kuivained omavahel. Sega kahe kausi sisud omavahel ning viimasena lisa kolmveerand hakitud pähklitest. Vala tainas nelinurksesse (või u 24-cm diameetriga) vormi ning puista peale ülejäänud pähklid. Küpseta 180 kraadi juures umbes pool tundi, kuni kook on keskelt küpsenud. Serveerimisel lõika ruutudeks ja soovi korral puista peale tuhksuhkrut. Pidulikumal puhul võid teha koogile ka toorjuustukatte maitsestamata toorjuustust, tuhksuhkrust ja sidrunimahlast. Sel juhul jäta viimane veerand hakitud pähkleid glasuuri peale panemiseks. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar