17.4.19

Lihtsad tomati-juustu miniquiche'id


Vahel kui ideed on otsas, mida süüa teha, lõpetan ikka mõne lahtise piruka ahju lükkamisega. Quiche'id on ka praktilised külmkapikoristustoidud - liha, kala, köögivilja ja juustulõpud, millest eraldi asja ei saaks küpsevad koos heaks pirukaks. Põhilliseks valmistamist nõudvaks osaks jääbki taigna kokku segamine ning ülejäänud külmkapist-lõikelauale-taignapõhjale-ahju liigutused võtavad vaid loetud minutid. Kuigi isiklikult eelistan ma muretainast, saab quiche'e igati hästi teha ka näiteks poe lehttaignaga. 





Muretaignaga on see lugu, et parimas küpsetamisvalmiduses on ta pärast vähemalt pooletunnist külmkapis seismist. See on vajalik, et või jõuaks jahedas taheneda ja et lõpptulemus eriti mure jääks. Just selle vahel tüütu ootamise pärast teen tihti muretainast kahekordse koguse, et teine osa tainast oleks kohe külmkapist võtta, kui järgmine piruka-koogitegu loosis on. 

Sel korral said ahju lükatud imelihtsad tomati-juustu miniquiche'id, põhimõtteliselt ilma retseptita väikesed iludused. Kui tainas valmis on, siis võtab nende kokkupanek vaid mõned minutid, ning ülejäänud töö teeb ära ahi. Kuniks suviseid magusaid eestimaiseid tomateid veel ei ole, siis küpsevad ka välismaised kirss- või ploomtomatid ahjukuumas täiesti arvestatavalt heaks. Kui soovid, võid piruka valmistada ka ühes suures pirukavormis, kuid sel juhul võta juust 200 g. 



Tomati-juustu miniquiche'id

8 tk
  • 300 g oma lemmikretsepti järgi tehtud muretainast, või näiteks riisi- ja maisijahuga juustust muretainast siit, toortatrajahuga siit või rukkijahuga varianti siit
  • 8 x 4 = 32 kirss- või ploomtomatit
  • 150 g juustu
  • kuivatatud või värsket tüümiani
  • musta pipart
  • värsket tilli

Jaga muretainas kaheksaks tükiks ning rulli iga tükk vähese jahuga laiali. Suru lahtikäiva põhjaga tartalette'ivormidesse (või ühte 28-cm lainelise servaga madalasse pirukavormi). Täksi põhi kahvliga auguliseks ning eelküpseta 180 kraadises ahjus pöördõhuga umbes 12-15 minutit, kuni põhi on helekuldne. Poolita kirsstomatid ja tükelda juust väikesteks kuubikuteks. Aseta poolikud kirsstomatid pirukapõhjale, jaota juust tomatite vahele ning peale ning maitsesta värskelt purustatud musta pipra ning tüümianiga. Soola pole vaja lisada, juust on piisavalt soolane. Küpseta nüüd ilma pöördõhuta umbes 20 minutit, kuni tomatid on küpsed ja juust sulanud. Serveeri soojalt ja lisa värsket tilli.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar