27.8.19

Kodune ricotta-mandli õunakook


Jalutasin eile Kristiines ringi, seal, kus kõik linnud-värvud tänavasiltidel on, ning nii tore oli näha, et iga kolmanda värava ees oli kast õuntega möödakõndijaile võtmiseks jäetud. Tundub, et sel aastal on ilm õuntega helde olnud ning puud on ubinatest lookas. Seda toredam, et kel aias rohkem, kui enda tarbimiseks vaja, jagab oma saaki ka teistega. Ja ikka igal aastal imestan uuesti, kuidas kodumaisest väiksest õunast saab kõht palju pikemaks ajaks täis kui suurest väljamaa õunast... Maitsest rääkimata! 





Suvi on linnaosade kodukohvikupäevade kõrghooaeg ning seal samas linnutänavatel olid kohalikud paar päeva tagasi oma ahjud huugama ajanud, et naabreid-kaaslinlasi võõrustada. Kurb oli kuulda, et ainukesed 'hooajalised' küpsetised, mida kodukohvikute lettidelt leidus, olid seenepirukad. Ja ka nende kohta tuli pärast kiitmist-jutustamist välja, et seenel oldi käidud poes, mitte metsas. Ja ei ühtki õuna-ploomikooki. Leidus küll kõikvõimalikke uhkeid torte, vegan brownie'sid ja laste tehtud (kui tore!) küpsiseid-muffineid, aga oma enda aia viljade kodusteks kookideks küpsetamise peale poldud mõeldud. Liiga maavillane ja lihtne? Ei tea, aga loodan väga, et se oli ainult juhus ning õunakoogid on ka Kristiines igati au sees. 


Selle jutu peale sobib eriti hästi jagada üht koduse õunakoogi retsepti, kus mahlasust lisamas ricotta ja mandlid ning särtsu andmas kardemon-kaneel. Terve talve pistan neid kaht vürtsi kõikvõimalikke küpsetistesse ning tuleb välja, et sel aastal algas 'talvevürtsi hooaeg' juba augustikuus... 



Kodune õunakook ricotta ja mandlitega


20-cm vorm
  • 2 muna
  • 50-60 g rafineerimata suhkrut
  • 80 g odrajahu
  • 50 g mandlijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl purustatud kardemoni, ehk u 10 väikest kupart
  • 85 g võid
  • 300 g ricotta't (neljakandilises pakis)
  • 300 g koduaia õunu, puhastatud kaal

Vahusta munad suhkruga, teises kausis sega odra- ja mandlijahu küpsetuspulbri ja vürtsidega. Sulata või ning sega ricotta'ga. Puhasta ja haki õunad. Sega kolme kausi sisud omavahel koos 2/3 õuntega ning vala 20-cm lahtikäivasse küpsetusvormi. Puista ülejäänud õunad koogile, tükke veidi taignasse surudes. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga (või 200 juures ilma pöördõhuta) umbes 35 minutit, kuni tainas on küps ning õunad jumekad. Serveeri kohe soojalt või leigelt, kuigi hea on kook ka jahtunult.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar