3.9.19

Rukkipõhjal nektariini-sinihallitusjuustupirukas


Enne veel kui õunad-ploomid koogivormid täielikult üle võtavad, soovitan küpsetada ühe veidi eksootilisema maitsekomboga suupistepiruka. Krõbe rukkipõhi, mahlased nektariinid või virsikud ja pikantne sinihallitusjuust. Suurepärane kas mahedatel septembriõhtutel suupistelaual veiniklaasi kõrvale või miks mitte õhtusöögiks koos salatiga. Uudised annavad loota, et kuu esimene pool tuleb veel suviselt soe, nii et aiamööblit võiks enne talvehooaega veel mõned korrad kulutada.




Imemaitsvaid ja mahlaseid virsikuid-nektariine leiab näiteks Balti jaama turult Tallinnas ja Kvartali keskuse toidupoe vastast Tartust. Nende lettide kraam tuuakse otse Lõuna-Euroopast, kus viljad on saanud päikese käes küpseda ning seda päikest on tõepoolest ka maitses tunda. Kui sa suurim sinihallitusjuustu sõber ei ole, siis katseta algul maheda sinijuustuga, mille pakil on kirjas (kui on Itaaliamaalt pärit või soovib lihtsalt nende lainel liikuda) dolce. Võid katsetada ka valge- ja sinihallitusjuustu segujuustuga, kus valgel juustul on veidi siniseid träpse sees - see on samuti mahedama mekiga kui klassikaline sinihallitusjuust.



Pirukal on põhjaks rukkijahust muretainas, kus maitset ja sidusust on lisamas laagerdunud laabijuust, kuid võid kasutada pirukapõhjaks ka tavalist võimalikult õhukeseks rullitud soolast muretainast. Pirukas on maitsev nii ahjusoojalt kui ka jahtunult. 





Rukkipõhjal nektariini-sinihallitusjuustupirukas 

26 cm pirukavorm

Rukkijahu muretainas:
  • 250 g rukkijahu
  • 100 g võid
  • 50 g parmesani või mõnd muud tugevamaitselist juustu
  • 1-2 sl jääkülma vett
Täidis:
  • 250 g toorjuustu
  • 2 muna
  • 90 g sinihallitusjuustu
  • 2-3 nektariini või virsikut
  • pipart

Esmalt valmista põhi. Blenderda jahu külmade võitükkidega ühtlaseks, lisa riivjuust ja külm vesi, alustades 1 sl ning vajadusel lisa teine veel. Tainas peaks olema piisavalt niiske, et saad ta palliks mätsida. Suru tainas pirukavormi põhja ja äärtesse ning võimalusel pane pooleks tunniks külmkappi. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures pöördõhuga 12-15 minutit. 


Täidise jaoks sega muna toasooja toorjuustuga ning maitsesta soola-pipraga. Viiluta ja/või tükelda nektariinid või virsikud. Vala täidis pirukapõhjale, sinna peale murenda sinihallitusjuust ning kõige peale aseta nektariini- või virsikuviilud. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25-30 minutit, kuni täidis on tahenenud. Naudi soojalt või jahtunult.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar