17.9.19

Roheline laksa


Vürtsi sügise jahedatesse päevadesse! Tšillised karrid aitavad korralikult seest soojaks saada, isegi kui õues vaheldub paduvihm rahehoogudega, nagu eile Tallinnas. 



Taihõnguline toekas nuudlisupp laksa tuleb parim, kui valmistad laksa vürtsipasta ise. Kuid kui aega on vähe, võid kasutada ka valmis rohelist karripastat. Galangali, sidrunheina jms soovitan kaasa osta (või paluda sõpradel tuua) Taist või mujalt Kagu-Aasiast, kus neid iga nurga peal hirmodavalt leidub. Eestis säilivad nad sügavkülmas kenasti, ning saad oma karridele-laksadele hoopis värskema ja autentsema meki kui poevürtse kasutades. Kuigi osad retseptid soovitavad galangali inveriga asendada (ehk äkki selle pärast, et nad näevad sarnased juuremugulad välja?), siis Tais kokakoolis loeti mulle sõnad karmilt peale, et seda ei tohiks kindlasti teha, sest viib lihtsalt maitsed tasakaalust välja. Parem siis juba galangal lihtsalt ära jätta. 


Laksat sobib teha nii krevettide, muude mereandide, kala, tofu kui ka kanaga. Vali oma lemmik ning seejärel vastavalt oma lisandile ka sobiv puljong: kala ja mereandide juurde võimalusel kalapuljong, kuigi Köögiviljapuljong sobib ka, ning kana laksa jaoks kanapuljong. 


Siin üks suvine laksa tofuga, seltsiks maasikad, sest kes ütles, et vürtsid ainult külma ilma hooaega peavad jääma?


Roheline laksa

viiele
  • Kas 400 g tooreid hiidkrevette, 300 g kalmaarirõngaid, 300 g lõhefileed, 300 g tofut või 2 kanafileed
  • 3 dl puljongit (vastavalt kas kala-, köögivilja- või kanapuljongit)
  • 400 g brokoliõisikuid
  • 300 g rohelisi ube
  • 200 g suhkruheinakaunu
  • 200 g lapikuid riisinuudleid
  • praadimiseks (kookos)õli
  • serveerimiseks mungube, laimisektoreid, soolata röstitud maapähkleid, värsket koriandrit
Laksa pasta:
  • 1 sidrunheinavars
  • poole pöidla pikkune jupp galangali
  • poole pöidla pikkune jupp värsket ingverit
  • 2 tl krevetipastat või 4 sl kalakastet
  • 2-3 rohelist tšillit
  • 4 kaffirlaimilehte
  • 1 väike sibul
  • 2 küünt küüslauku
  • 0,5 tl kurkumit
  • 0,5 tl jahvatatud koriandrit
  • 0,5 tl vürtsköömneid
  • 2 sl (kookos)õli


Löö sidrunheinavart lõikelaual noa lapiku küljega paar korda tugevalt, et nö mahlad liikuma saada. Lõika pooleks, pane pool kõrvale. Koori ingver, sibul ja küüslauk. Suru küüslauk noa lapiku küljega katki ning lõika pooleks. Haki jämedalt pool sidrunheinavarrest, sibul, ingver ja tšilli. Mõõda kõik ained, välja arvatud õli, blenderisse ja surista läbi. Lisa õli ja blenderda ühtlaseks pastaks.

Valmista riisinuudlid pakil olevate juhiste järgi, nõruta ja loputa külma vee all. Jäta ootele.

Laksa jaoks kuumuta pannil veidi õli ning lisa laksapasta. Prae paar minutit. Lisa seejärel kas tofu või kana ning prae veel nii minutike. Vala peale puljong ja kookospiim ning lisa potti ka teine pool sidrunheinast. Lase nii minutit-viis podiseda. Nüüd lisa brokoli, oad ja hernekaunad ning kuumuta veel nii 2-3 minutit. Kui kasutad krevette, kalmaarirõngaid või kalafileed, siis lisa need nüüd ja tõsta kohe pott tulelt. Supi kuumus küpsetab mereannid valmis.

Tõsta igasse kaussi nuudleid, peale kulbiga suppi ning serveeri mungubade,  maapähklite, laimisektorite ja värske koriandriga. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar