24.9.19

Peidetud martsipaniga ploomikook


Seni oli sügis vaid aknast ilus vaadata, kuid nüüd tikub ta vaikselt ka tuppa. Õhtuti olen hakanud jälle küünlaid põletama ning isegi natuke nukker oli esimest korda hommikul toas lamp põlema klõpsata. Igapäevane äratus on õnneks ikka veel valgematel tundidel, see üks hommik tuli varem, sest käisin Terevisioonis tomatihoidistest rääkimas. Vanaema Aima gemüüse retsept sai üles loetud ning mekkisime ka juustuvaagnaga hästi kokku sobivat tomatimoosi. 




Oma (loe: vanemate ja vanaema) aia tomateid jätkub sel aastal imetabasel moel ka pea septembri lõppu, ning isegi pärast pikka hooaega peab tõdema, et neist magusatest vitamiinipommidest ei saa vist kunagi küllalt. Kas värskelt koos mozzarella ja koduteht basiilikupestoga, aga järjest rohkem ka pajaroogades ning supis. Tomatisupp on aastaid juba minu klassikaline go-to kiire õhtusöök, kui kõht hüüab ning külmkapis viliseb tuul. Ja kui see tomatisupp siis veel kodumaistest tomatitest saab valmistatud. Imeline!   


Ploomihooaja lainel jätkates aga üks lihtne ning mandlimagus kook, kus ploomipoolikud peidavad mandlimartsipani. Kasuta võimalikult kõrge mandlisisaldusega martsipani ja kui eriti tubli oled, tee martsipan ise. :) Koogis ei ole eraldi rasvainet lisatud, vaid mahlaseks teeb küpsetise toorjuust.  Kasutades gluteenivaba kaera, saad gluteenivaba koogi. 




Peidetud martsipaniga ploomikook

28-cm pirukavorm
  • 4 muna
  • 50 g suhkrut
  • 50 g mandlijahu
  • 140 g täistera kaerajahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl vaniljesuhkrut
  • 400 g toasooja toorjuustu
  • 350 g ploome
  • 100 g mandlimartsipani
  • võid vormi määrimiseks

Vahusta munad suhkruga heledaks. Lisa toorjuust ning sega ühtlaseks. Sega kuivained omavahel ning lisa taignasse. Lisa ka 1/3 tükeldatud martsipanist ning vala tainas võitatud vormi. Tükelda ülejäänud martsipan väikesteks kuubikuteks, lõika ploomid pooleks ning eemalda kivi. Pane igasse ploomipoolikusse tükk martsipani ning lao ploomid lõikepind allpool koogile. Küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 45-50 minutit, kuni kook on pealt helekuldne.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar