11.12.19

Lehtkapsa ja fetakreemiga kuusequiche


Kuhu see jõulukuu juba kadunud on? Just sai nalja tehtud, et jälle on jõulutuled liiga vara üleval ning poed eelmisesse hooaega sisse trügides jõulupahnakaunistusi täis, kui juba saab pea sõrmedel päevi jõuludeni üles lugeda. 



Nii et on viimane aeg kõigist vahvatest jõulumeisterdamistest-küpsetamistest maksimumi võtta! Et ikka oleks piisavalt tehtud, et järgmise hooajani kenasti vastu pidada. Näiteks tegin oma õepojale BBC eeskujul minimuffinivormist advendikalendri, kartongiuste taga pähklid, kuivatatud puuviljad-õunad ja mustikad-jõhvikad jogurtis. Päris kõiki parima tädi punkte küll selle eest ei saanud, kuna õde ütles, et metspähklid-mandlid jäävad õepoja noorte hammaste jaoks veel veidi kõvaks, aga oh well.. küll muu kraam peale läheb ning avamis- ja ootamisrõõm ongi ju advendikalendri juures kõige toredam, ei? Ja kel piparkoogimehikese vorm kodus on, saab jõulupoiste asemel sel aastal hoopis põhjapõtru valmistada. Oih, just avastasin, et minul on küll olemas lennuk, rong ja rebane, kuid piparkoogimehikese vormi ei olegi... 


Või hoopis küpseta üks kuusekeste väljanägemist sihtiv lahtine pirukas, peal sügavroheline lehtkapsas, suve lõpus korjatud pohlad ning röstitud metspähklid.


NB! Eesti keeles on selle kräsupea kapsa nimi lehtkapsas, mitte keil, kale ega kalekapsas. Vaata ka: 
kale <16> etn järelveetav tiibadega mõrd v võrk. Kale+mutt, kale+mõrd, kale+võrk. Kale+püük
kale <2: -da> kõle; karm, kalk; kõva. Kale põhjatuul, pilk. Kale traat. Kaledalt


Kasuta pirukapõhjaks oma lemmikut liiva- või muretainast ning täidises kindlasti paksu kreeka, mitte tavalist maitsestamata jogurtit, mis jätaks kreemi liiga vedelaks. Soovi korral võid fetakreemi lisada ka mõnd maitseainesegu - minu lemmik segu, mida neutraalsete pehmete juustudega paari panna on juba mõnda aega olnud mahe Lähis-Ida poolt meile jõudnud za'atar, mis koosneb peamiselt tüümianist, koriandrist, seesamiseemnetest ning sumahhist. 





Lehtkapsa quiche fetakreemiga

11 x 32 cm vorm


Gluteenivaba toortatrajahu muretaingen:

  • 200 g toortatrajahu
  • 75 g võid
  • 1 tl soola
  • 2-3 sl külma vett
Täidis:
  • 200 g fetat
  • 350 g kreeka jogurtit
  • musta pipart
  • soovi korral ka näiteks 0,5 tl za'atar maitseainesegu
  • 3 keskmist lehtkapsavart
  • väike peotäis pohli või jõhvikaid või granaatõunaseemneid
  • väike peotäis metspähkleid
  • meresoolahelbeid

Taigna jaoks blenderda jahu külmade võitükkide ja soolaga ühtlaseks liivataoliseks puruks. Lisa vähehaaval vett ning sõtku taignaks. Suru võitatud lahtikäiva quiche'ivormi põhja ja äärtesse, torgi põhi kahvliga auguliseks ning pane nii pooleks tunniks külmkappi. Küpseta põhja 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 20-25 minutit, kuni põhi on helekuldne ja küps. 


Kreemi jaoks mõõda feta kaussi ning suru kahvliga ühtlaseks puruks. Lisa kreeka jogurt, mõned keerud värsket musta pipart ja soovi korral ka za'atar maitseainesegu. Laota kreem veidi jahtunud põhjale, lisa jämedalt hakitud ja soovi korral kuival pannil mõni minut röstitud metspähklid. Pese lehtkapsas ja haki peenelt. Vala pannile pool dl vett ning lisa lehtkapsas. Kuumuta minut kaane all ning seejärel 1-2 minutit kaaneta, kuni vesi on aurustunud ning lehtkapsas on muutunud sügavroheliseks. Võta pannilt ning maitsesta meresoolaga. Laota lehtkapsas fetakreemile ning kõige peale puista marjad või granaatõunaseemned. 


Kui soovid quiche'i serveerida kuusekolmnurkadega, soovitan põhja koos kreemiga juba kolmnurkadeks lõigata ning alles seejärel lehtkapsas tükkidele laotada - nii jäävad kuusekesed kenamate äärtega.  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar