16.12.19

Õunaglögi


Jõulupühade ajaks on tavaliselt keldrisse-sahvrisse-jääkappi äärmiselt sobivalt tekkinud kodumaist õunamahla, mida glögiks kuumutada. (Siinkohal tervitus minu tublidele vanematele, kes minu selleaastase mahlavaru eest hoolitsesid.) 





Kui söögi kõrvale ma mahla juua ei oska, vaid ikka vett (...veiniteemat siinkohal üles ei võta ;) ), siis niisama nautimiseks sobib mahlajook igati hästi. Eriti tore on mõelda, et kõigi nende puude otsas, kus mahlaks pressitud õunad kasvanud on, on omal ajal ka korralikult ronitud. Kuigi, ega see 'oma aeg' nüüd nii ammu ka ei olnud. Kui päris täpne olla, siis tegelikult käisin ka eelmisel sügisel vanaema Kuldreneti otsas ladvaõunu püüdmas. 


Muide, nii piltidel olevad tassid kui ka glögis oleva kalvadose tõin ma tagasi oma viimaselt reisilt Britannia maakonda Prantsusmaal. Tassidel on bretooni üks põhilisi sümboleid - triskèles ehk kolmjalg. Olenevalt ajast on ta sümboliseerinud nii igavikku, kolme elementi tuld, maad ja vett, veidi sentimentaalsematel radadel sõprust, armastust ja lojaalsust, aga ka näiteks keha, vaimu ja hinge. Kes otsib, see leiab.


Õunaglögi teen ma tavaliselt kahte moodi, olenevalt sellest, kas baasiks on kuumutamata toormahl (jääkapis plastpudelites säilib ta koos kõigi oma vitamiinidega imehästi!) või kuumutatud mahl. Toormahla kuumutan ma koos paari viilu ingveriga ainult auramiseni, kindlasti mitte keema, et vitamiinid alles jääksid, ning naudin kohe. Kes soovib, koos törtsu kangema kraamiga. Kuumutatud mahla kuumutan ma aga koos vürtsidega madalal tulel nii pool tunnikest, et vürtsid eriti hästi esile tuleksid. Ning nagu toormahla glögi puhulgi, sobib õues olevate krõbedamate kraadidega pitsike kangemat tassi igati hästi. 




Õunaglögi

Neljale 

  • 1 liiter kodust õunamahla
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljeessentsi
  • poole pöidla pikkune jupp ingverit
  • 6-8 kardemonikupart
  • 5 nelgipunga
  • 2 kaneelipulka
  • veidi riivitud muskaati
  • 2-3 tähtaniisi
  • väike peotäis pohli või jõhvikaid
  • soovi korral paar oksakest rosmariini
  • soovi korral 4 pitsi tumedat rummi, konjakit või õunabrändit ehk kalvadost


Viiluta ingver õhukeselt, koorima ei pea. Kuumuta õunamahla koos vanilje, ingveri, kardemoni, nelgi, kaneeli, muskaadi ning tähtaniisiga madalal tulel umbes pool tundi. Kurna vürtsid välja ning serveeri kohe koos marjade ja väikese rosmariinioksaga, soovi korral lisades tassi ka törtsu kangemat. Võid õunamahla ka varem valmis teha, sel juhul lase mahlal koos vürtsidega potis jahtuda ning kurna alles enne serveerimist, pärast seda, kui oled glögi uuesti üles soojendanud. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar