23.3.20

Mandli Kevadlille küpsised


Laupäeval algas pööripäevaga astroloogiline kevad! Lõpuks viimaks ometi on päevad ametlikult pikemad kui ööd ja kohe on seda ka päevases rütmis tunda. Ikka täiesti teine energia on hommikul üles ärgata, kui õues on juba valge. Ma olen ilma mingi kahtluseta hommikuinimene ning tegutsen parimalt just päikeserütmis, nii et pikad hommikud, ükskõik kui vara nad ka ei algaks, on mu suured lemmikud. Hommikune vaikus on ideaalne, et rahulikult oma asju nokitseda ning toimetamine-tegemine annab omakorda lisaenergiat. Ja eks pärastlõunane laisklemine on siis veel eriti magus, kui seljataga on täistuuridel tegus hommik. ;)





Kalendri järgi algas küll uus aastaaeg, aga kevade esimene päev tõi sel korral kaasa ka eriti kahtlase lörtsi - aknast välja vaadates oli ühel pool sinine taevas, teisal tumehall kurjakuulutav pilv, ning kõige selle keskel suured lörtsilatakad maad valgeks värvimas. Entusiastlik väike naabripoiss tõi juba lumelabidadki välja - ju olid nad sel hooajal häbiväärselt vähe kasutust leidnud - ning siin-seal piltidelt võis näha, kuidas lapsed lumepalle-memmi veeretavad, roheline mururada järel. 


Kui ilm õues kalendrisse ei oska vaadata ning mängib ikka (nüüd lõpuks?) talve, siis vähemalt toas saab kevadet teha Kevadlille küpsistega. Sel korral gluteenivabad ning mandlimekiga. Baasretseptiks on Salme Masso klassikaliste Kevadlille küpsiste retsept.



Gluteenivabad mandli Kevadlille küpsised 

2 plaaditäit 
  • 150 g võid
  • 85 g suhkrut
  • 1 muna
  • 1 tl mandliessentsi või mandlilikööri
  • 4 tl vett
  • 150 g riisijahu
  • 100 g mandlijahu
  • peotäis mandleid

Vahusta toasoe või suhkruga, lisa toasoe muna, mandliessents või -liköör ning vesi. Vahusta uuesti läbi. Lisa riisi- ja mandlijahu ning sega ühtlaseks. Tõsta tainas pritskotti ning pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed lillekesed. Pane igale küpsisele südameks mandel ning küpseta 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 12 minutit, kuni küpsised on äärest helekuldsed. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar