16.06.20

Röstrabarberi ja kardemonikreemiga korvikesed


Rabarberilainel jätkates - ühed lihtsad, aga võluvad mureda põhja, hapuka täidise ja maheda kardemonihõngulise kreemiga koogikesed.




Koroonapäevikud said eelmisel nädalal põnevust, kui vahetasin koduse elutubase kontori Tartumaa metsade vastu. Eriti välismaal elavate tuttavatega rääkides saan aru, kui suur privileeg see ikka on, et vot saangi oma arvuti ja telefoni ükskõik kuhu Eestimaa nurka kaasa võttes just seal oma päevase töökoha püsti panna. Ja kõik pikad videokõned saavad tehtud sama hea kvaliteediga kui Tallinna kesklinnas. Vaikselt lootsin, et ehk õunapuud veel õitsevad, et maakodu kontori aknast oleks ka kaunis vaade, aga ikka unustan, et lõunamaal on loodus alati Põhjarannikust kõvasti ees. Ilus rohelus vaatas sellest hoolimata vastu, ning mis rõõm oli aias ringi käia ja näha juba valmivaid tikreid, sõstratarju ning sügiseks valmistuvaid ploomi- ja õunapuid. Loomulikult ei puudunud maakodust ka korraliku metsa mõõtu rabarberipuhmas, kust parimaid palasid ka koju kaasa haarasin. Ja viisin väikeõele, et saaks rabarberinapsud hakkama panna. Nii et kuniks veel saab, rabarberid ahju, purki, karbiga külma ja pudelisse!  


Sama retsepti järgi võid valmistada ka teiste marjade või puuviljadega korvikesi, asendades rabarberi näiteks värskete hakitud maasikatega (sega juurde ka veidi suhkrut, sidrunimahla ja münti), mureli toormoosi või tärklisega valmistatud paksema mustikakastmega. 




Kardemonikreemiga rabarberikorvikesed

8-10 korvikest

Muretainas:
  • 200 g nisujahu
  • 125 g võid
  • 65 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 1 suur munakollane
Täidis:
  • 3 vart rabarberit
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl vaniljesuhkrut
Kreem:
  • 2 dl rõõska koort
  • 3 sl suhkrut
  • 150 g maitsestamata toorjuustu
  • 5-7 kardemonikupart või 1 tl purustatud kardemoni
  • Kaunistuseks mündilehti

Esmalt valmista tainas. Blenderda jahu võitükkide, suhkru ja soolaga ühtlaseks puruks. Lisa munakollane ning sõtku kiirelt taignaks. Mässi taignapall kilesse ning jäta täidise valmistamise ajaks külmkappi puhkama.

Seejärel rösti rabarber. Haki koorega rabarber, sega suhkru ja vaniljega läbi ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 25-30 minutit, kuni rabarber on pehme ja jumekas. 

Kreemi jaoks uhmerda kardemoni peeneks ja klopi toorjuustuga läbi. Vahusta koor suhkruga ja sega juurde toorjuust. Maitse ja vajadusel lisa väheke suhkrut. 

Rulli tainas vähese jahuga õhukeseks ning vooderda vormid. Täksi vormide põhi kahvliga auguliseks ning küpseta koos raskusega - küpsetuspaberi ja kuivatatud tangainete-herneste või spetsiaalsete keraamiliste küpsetushernestega - 180 kraadi juures 15 minutit. Seejärel eemalda raskus ja küpsetuspaber ning küpseta veel umbes 15 minutit, kuni korvikesed on helekuldsed ja valmis. Lase jahtuda. 

Tõsta jahtunud korvikestesse röstrabarber ning kaunista kreemiga. Ilusad tupsud saad kas pritskoti või ka tavalise kilekotiga, millel lõika üks nurk ära. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar