8.6.20

Šokolaadised rabarberi-rukkimuffinid


Hooajale kohaselt rabarberilainel jätkates, ühed õhulised ning mahlased muffinid, hapuka rabarberi ning sellega imehästi kokku mineva šokolaadiga. Muffinid ei tule väga magusad, aga see-eest imepehmed ning tänu rukkijahule mõnusa leivase alatooniga. 



Rabarberilainel muljetades, teate seda tunnet, kui vahel katsetad täiesti uue retseptiga ning kukud no nii täielikult läbi, et pea piinlik hakkab? 


Mõtlesin, mida põnevat sel varasuvel rabarberitega teha, mida varem proovinud ei ole, aga mis kõlaks huvitavalt, ja sattusin ühe kohupiimapallide retsepti peale, mis mul proovimisele minevate retseptide nimekirjas juba mõnda aega oli olnud. Tegu on kagu-Euroopas levinud keedetud umbes golfipalli suuruste kohupiimapallidega, mida pärast keetmist veeretatake kas riivsaias, röstitud riivsaia ja suhkru segus, või puistatakse üle tuhksuhkruga. Suure kohupiimaarmastajana mõtlesin, et see kõlab ideaalselt! Väherasvasem kui praadimine frittimine, samas lubab ehk sõrnikute mahlasust. Tegin taigna valmis, kaerajahuga nisu või manna asemel, mida siin-seal retseptides nägi, peitsin kohupiimapallide sisse suhkrusse kastetud rabarberitüki ja keetisn pallid valmis. Osad veeretasin röstitud kaera-suhkru segus, osad kookoshelvestes. 


Nägid kenad välja teised, aga no absoluutselt mitte mingit maitset! Täi-es-ti mõttetud plönnid. Isegi paadunud kohupiimasõltlast ei veennud, et tegu on hea asjaga. Samas oli neil piisavalt spetsiifiline maitse, et ma täiesti usun - kui lapsest peale on vanaema selliseid pallikesi teinud, siis võib osadele tegu olla parima nostalgiamaitsega. Ja siis mõtlesin edasi, et mis võiks nende eesti köögi paralleel olla - magustoit, millele välismaalased pihta ei saa, aga mida meie kalliks (ja väga maitsvaks) peame. Äkki leivasupp või isegi rabarberikissell võiksid sinna kategooriasse kukkuda? Meile imehead, aga võõrale, kes neid varem pole saanud, suurimat maitseelamust ei pruugi pakkuda. Veider, see maitsemälu.


Nii et keedetud kohupiimapallide retsepti targu jagama ei hakka, aga mahlaste šokolaadiste rabarberimuffinitega alt minna ei saa. Sel korral juhtus nii, et ei jaga tavapärast 12 muffinile mõeldud retsepti, vaid 10 keeksikese kogust. 




Rukkimuffinid 

10 tk
  • 3 muna
  • 75 g rafineerimata suhkrut
  • 75 g võid
  • 90 g täistera rukkijahu
  • 2 sl tärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl kakaopulbrit
  • 50 g tumedat šokolaadi
  • 250 g rabarberit

Vahusta munad suhkruga. Sulata või ja lisa munavahule. Sega kuivained omavahel, haki rabarber ning šokolaad. Lisa kuivained munasegule ja sega taignaks. Viimasena lisa taignasse rabarberi- ja šokolaaditükid. Jaga tainas muffinivormidesse ning küpseta 200 kraadi juured pöördõhuga umbes 20 minutit, kuni muffinid on kerkinud ja pealt jumekad. Naudi soojalt. 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar