6.10.20

Gluteenivaba põldmarja-halvaakook


Kookosjahu on järjest enam meie kaubandusvõrgustikus saada, kuid eesti keeles retsepte sellega väga palju ei leia. Minu köögis on see juba mõnda aega tihedat kasutust leidnud ning hea meelega jagan mõnd kookosjahuga küpsetamise nippi. 



Kookosjahuga küpsetamisel tuleb meeles pidada, et see käitub tavalistest jahudest teistmoodi ning seega ei saa sellega muid jahusid 1:1 retseptides asendada. 
  • Kookosjahu on äärmiselt suure imavusega, seega peab mahlase küpsetise saamiseks lisama taignasse ideaalis nii rohkem muna kui ka vedelikku. 
  • Kookosjahu oleks hea enne ülejäänud taignaainetega segamist ka kahvliga läbi segada või läbi sõeluda, et veenduda, et jahus klompe pole. 
  • Kui soovid kookosjahuga õhulist kooki või keeksi valmistada, lisa munavalged taignasse eraldi vahustatult.

Kookosjahu on gluteenivaba ning sellega valmistatud küpsetised sobivad kõigile, kes nisuvalku gluteeni väldivad. Lisaks sobib kookosjahu ka paleo-toitumist järgivatele inimeste söögilauale. Õige ainete vahekorraga valmistatud kookosjahust küpsetised seisavad aga pikalt mahlased ega kuiva ära seistes sarnaselt mõne teravilja jahust valmistatud küpsetistele ära.




Alltoodud retsepti järgi valminud kookosjahust kooki on kerge valmistada ning kuigi taignasse ei ole eraldi rasvainet lisatud, tuleb kook tõeliselt pehme ning mahlane. Suhkrut eraldi lisamata saad pigem vähemagusa koogi, kui oled aga suurem maiasmokk, siis lisa lisaks halvaale taignasse ka paar lusikatäit suhkrut. Loomulikult võid asendada põldmarjad muude marjadega, aga miks mitte ka näiteks hooajaliselt ploomide või õuntega. Kui see retsept peaks sulle ka kevadel ette sattuma, sobiksid koogile imeliselt ka rabarberid. 




Gluteenivaba kookosjahust kook põldmarjade ja halvaaga

20-cm vorm
  • 80 g kookosjahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 4 suurt muna
  • 100 g halvaad
  • soovi korral lisaks 3 sl suhkrut
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
  • 2 dl keefirit
  • peotäis põldmarju

Sega kookosjahu küpsetuspulbri ja soovi korral ka suhkruga. Pudista juurde halvaa. Lisa munad, vanilje ja keefir ning klopi tainas läbi. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ning puista või säti peale marjad. Küpseta kooki 180 kraadi juures pöördõhuga 40 minutit, kuni kook on pealt helekuldne. 




4 kommentaari:

  1. Aitäh, see oli väga tore kook. Ma halvaa asemel riivisin martsipani ja see sobis ka väga hästi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii tore kuulda ja aitäh tagasiside eest, Mercredi! Martsipan kindlasti maitses koogis imeliselt. :)

      Kustuta
  2. Oli tõesti maitsev! Kuid pisut kuiv jäi, järgmine kord ehk lisan pisut rohkem keefiri juurde :)
    Aitäh retsepti eest!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Triinu! Oi, kahju kuulda, et kook sinu maitsele pisut kuiv jäi. Kuna tegu on ilma rasvaineta koogiga, siis selle tekstuur ongi veidi teine kui tavalisel keeksil. Võid proovida ka küpsetusaega veidi lühendada, et kook mahlasem jääks - ahjud on erinevad ning mõned küpsetavad kooki kiiremini.

      Kustuta